svájci bicska

Kombinált bicskákkal szinte már mindenki találkozott, ha máshol nem, hát a vásárokban vagy a rendezvényekre kitelepülő bódésok kínálatában. Tény, hogy ezen termékek többsége nem épp a kiváló minőségről híres: ugyanez mondható el a távol-keleti verziók többségéről is.

Aki azonban egy olyan vágóeszközt szeretne, ami hosszú éveken át kiszolgálja és mind a felhasznált alapanyagok, mind az összeszerelési minőség terén kiváló, annak az eredeti svájci bicskák irányában érdemes nézelődnie.

Mit kell tudni az igazi svájci bicskákról?

Először is: az eredeti termékeket a svájci Victorinox cég gyártja, ezért ügyeljünk arra, hogy az ő hivatalos viszonteladóiknál vásároljunk! Hazánkban többek között a finnshop.hu szabadidős kései közt is találunk Victorinox termékeket, és ezeket nyugodt szívvel megrendelhetjük, hiszen a webshop kizárólag eredeti svájci bicskákat forgalmaz.

Az első ilyen vágószerszámot 1891-ben dobta piacra Karl Elsener, aki egy svájci késgyártó műhely tulajdonosa volt. A legelső kombinált kés a pengén kívül rendelkezett még egy lyukasztóval, egy konzervnyitóval és egy csavarhúzóval, amiket egymástól függetlenül lehetett használni. Akkoriban ez a találmány merőben újszerűnek számított, nem csoda, hogy hamar népszerűvé vált, főként a katonatisztek körében.

Elsener a sikeren felbuzdulva továbbfejlesztette a termékét, majd pár év múlva le is védette, “Svájci Tiszti és Katonai Sportkés” néven. Ennek a termékcsaládnak a modernebb változatait ma is megtaláljuk a cég kínálatában “Swiss Army” néven.

A Victorinox név egyébként egy szójáték eredménye, ami Elsener édesanyjának neve (Victoria) és az inox szavak összevonásából ered.

Hogyan ismerhetőek fel az eredeti termékek?

Noha a svájci bicskák védjegyoltalom alatt állnak, mégis sok hamisítvány létezik. Ezek némelyikénél egészen megdöbbentő a hasonlóság, míg másoknál azonnal szembetűnik, hogy csak egy utánzattal van dolgunk.

Az igazi Victorinox bicskák mindegyikén ott a gyártó neve, és a logóként elhíresült piros alapon fehér kereszt, amit egy kis pajzsforma vesz körül. Ha ez a két jellemző stimmel, akkor már esélyesebb, hogy egy eredeti darabbal (vagy profibb hamisítvánnyal) van dolgunk.

Ezenfelül az összeszerelési minőség és az anyaghasználat is árulkodó: egy eredeti svájci bicska kézbe véve nem recseg, nyikorog, “nagyon egyben van”, és a benne lévő eszközöket könnyű nyitni, csukni, nem akadnak, nem szorulnak vagy mozognak olyan könnyen, hogy maguktól kinyíljanak.

Persze aki nem olyan jártas a kések világában, azt viszonylag egyszerű megtéveszteni, ezért a legjobb, ha biztosra megyünk, és hivatalos forgalmazótól vásárolunk, mert ott minden kétséget kizáróan eredeti terméket kapunk.

Egy jó svájci bicska élethosszig tart

A valódi svájci bicskák egyik legjellemzőbb tulajdonsága az időtállóság. Egy ilyen eszköz évtizedekig kiszolgálja tulajdonosát még úgy is, hogy akár mindennapos használatban van. Hisz a svájciak nem viccelnek, ha minőségről van szó.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.