műfüves focicipő

Ahány labdarúgópálya-típus, legalább annyi különböző focicipő kialakításra van szükség. Ma már focizni lehet természetes fűvel vagy műfűvel borított pályán is. Ezenkívül ott van még a teremfoci is, ami szintén egyedi körülményeket teremt a cipők számára.

A műfüves és a stoplis focicipők között ráadásul több különbség is van, így nem érdemes összekeverni őket.

A műfüves cipő kialakítása

A vásárlás során a focicipők nevében a TF és AG jelöléseket kell keresni. Ezeket a lábbeliket lehet használni műfüves pályákon. Fontos, hogy ne keverjük őket össze. Tehát hagyományos stoplis cipővel ne lépjünk műfűre, mert az balesetveszélyes, és még a pályában is komoly károkat tehetünk.

Ugyanez a helyzet fordítva is, mivel garantáltan nem lesz ideális a tapadás, könnyen elcsúszhatunk, eleshetünk. A Királysportbolt műfüves cipő kínálatában könnyedén megtalálhatjuk a megfelelő focicipőt, ami hű társunk lesz az edzések, mérkőzések alkalmával.

De mégis miért nem mindegy, hogy milyen cipőben futunk ki a pályára? Mindig az adott futballpálya típusához legjobban illeszkedő focicipőt kell a lábunkra húzni. Ez átlagos, hagyományos természetes füves pálya esetében azt jelenti, hogy nagy, fém vagy kemény műanyag stoplival ellátott cipőre lesz szükségünk.

Ez ideális tapadást nyújt a laza talajon, mivel a stoplik mélyre hatolnak. Ezzel szemben a műfüves pályán mesterséges talaj van, amit a nagy szegecsek csak tönkretennének. A műfüves focicipőn több, sűrűbben elhelyezkedő és kisebb stoplik találhatóak. Ezzel sokkal nagyobb felület érintkezik a talajjal, jobb lesz a tapadás a gumis talajon.

Két külön kategóriát kell megkülönböztetni. Vannak az AG cipők, amelyeken sokkal nagyobb szegecsek találhatóak és nagy pályán érdemes használni. Néhány kialakítást akár természetes fűvel borított felületen is felhúzhatunk. A másik kategória a TF cipők, amelyeket kispályás, műfüves focihoz ajánlott használni.

A műfüves cipők előretörése

Ma már egyre több helyen találkozhatunk a műfüves pályával. A városok növekedésének és a futball népszerűségének köszönhetően egy idő után már nem lehetett több természetes fűvel borított futballpályát létesíteni.

A műfű előnye, hogy bárhol építhető ilyen pálya, még akár fedett körülmények között is. A nagy focicipőgyártók, mint a Nike és az Adidas is időben felismerte, így külön ilyen futballpályára is elkezdett cipőket tervezni, gyártani.

A minőséget érdemes választani

Az sem mindegy, hogy pontosan milyen műfüves focicipő kerül a lábunkra. Egy átlagos, olcsóbb változat is olykor megfelelhet egy-két edzésre, baráti mérkőzésre, de profi körülmények között már nem igazán fogja megállni a helyét.

Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor mindenképpen a Nike és az Adidas kínálatából érdemes válogatni. A minőségi műfüves focicipők sokkal jobb teljesítményt biztosítanak, a lábunkat is védik és az élettartamuk is hosszabb.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.