kerékpár

Egy bringás számos alkalommal kerülhet dilemmába, s ezek a dilemmák általában a kerékpár felszerelésével, alkatrészeivel kapcsolatosak. Milyen méret kell és mi az ideális márka? Milyen anyag válik be hosszú távon? Holnapig sorolhatnánk még a kérdéseket.

A következő cikkben most megosztjuk veled, hogy miért a karbon az egyik legsokoldalúbb anyag, hidd el, jól fog jönni majd ez az információ akkor, amikor kormányvásárlás előtt állsz!

Engem 10 éve rabul ejtett a karbon – Tudni akarod, miért?

Ém vagyok az a bringás, aki 10 éve használ karbon kormányokat, s talán ennek az az oka, hogy egyszer sem tapasztaltam kormánytörést, ami nálam igencsak nagy szó. Mondhatod magadban, hogy, “ó ez csak egy dolog”, de valójában még kicserélnem sem kellett. A Bikepro.hu kerékpár webshop kormány kínálatában ilyen darabokkal is talákozhatsz, ám mielőtt vásárlásba kezdenél, ismerkedj meg ezen páratlan anyag előnyeivel.

A karbon strapabíró, időtálló anyag, nem hasonlítható semmilyen más alkatrész alapanyagához és teljesen máshogy viszonyulunk hozzá, mint mondjuk egy alumínium termékhez. Az ok pedig az alumínium kormány gyártási folyamatában keresendő, tehát merüljünk el kicsit jobban a témában!

Az alumínium kormány készítésének módja

Az alu kormány tulajdonképpen egyenes csőként születik meg, amelyeket aztán formálni kezdenek. Viszont a megmunkálás alatt sajnos ezeknek a csöveknek a középső része kitágul.

Felborul az atomi egyensúly, és a részecskék elszakadnak egymástól. Ez így torzítaná a szerkezetet, de a gyártóknak erre van egy megoldása; nagyobb falvastagságot hagynak, s az anyagkárosodást plusz anyaggal pótolják.

A kormány közepének felfújása után jöhetnek a hajlítások, amelyek szintén nem tesznek jót az alkatrésznek. Az anyag sérülése ilyenkor keresztirányban történik. Ez úgy írható le, mint amikor kezd eltörni a kormány anyaga.

Ezt ugyancsak plusz anyaggal, illetve hőkezeléssel lehet kompenzálni, de így sem tökéletes a helyzet.

De mi lenne, ha nem is kellene hajlítgatni a kormányt, mi lenne, ha teljesen más típusú darabot választanánk?

A karbon kormány pozitív hozadékai

Elárulom, hogy nem létezik hajlított karbon kormány, maximum görbe változat. Ezeket ugyanis már alapból görbére gyártják, és nincs szükség külön hajlítgatásra. Már eleve ilyen formában rendezik el a szövetszálakat, a vákuum szintén ilyen állapotban szívja be a szálakba a gyantát és így sütik ki őket. Jól hangzik, ugye?

Az anyag szerkezetének könnyedsége – ami körülbelül fele az alu termékének – a másik nagy előny. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kevesebbet kell felhasználni belőle a gyártás során.

Úgy gondolom, minden bringásnak karbon kormányt kellene használnia, hiszen sokkal praktikusabb darab bármelyik másik változatnál. Arra azonban figyelnünk kell, hogy lehetőleg márkás, elismert gyártó termékeit válasszuk, mert csak ezek az alkatrészek garantálják a minőséget.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.