giliszta

A közönséges földigiliszta (Lumbricus terrestris) a földigilisztafélék családjába tartozik, és egész Európában és Ázsiában megtalálható. Természetesen a megtelepedéséhez megfelelő éghajlatra és talajra van szüksége.

A földigiliszta az elrothadt, elkorhadt szerves anyagokkal, avarral táplálkozik. A talajban él, mozgása során járatokat alakít ki. A legmegfelelőbb számára a mérsékelten meleg és nyirkos talaj, a szélsőséges körülményeket, mint a túl nagy nedvesség, illetve a nagyon meleg vagy hideg talaj, nem kedveli.

Ha sok földigiliszta munkálkodik a kertünkben, az nagyon hasznos, hiszen egyrészt segítik a talaj vízgazdálkodását, másrészt a talaj szerkezetét is javítják.

Az ilyen jó szerkezetű és vízgazdálkodású talajba a növények gyökere könnyebben lejut, elegendő oxigént képes felvenni, de az aerob baktériumok megtelepedését is segíti. Mivel a növények gyökere könnyebben fejlődik, a növények is egészségesebbek lesznek. A giliszták emellett a talajt is trágyázzák az ürülékükkel!

gilisztahalmok

Gilisztahalmok a fűben / Kép forrása: Pixabay.com

Mivel nagyon hasznos állatokról van szó, érdemes olyan körülményeket kialakítani a számukra, mely biztosítja, hogy megtelepedjenek a kertünkben. Egyrészt vigyázzunk ásás során, hogy a járataikba ne tegyünk kárt, ahogyan a gilisztákban se, vagyis ne ássunk mélyebbre, ha nem feltétlen szükséges.

A vegyszerhasználatot is célszerű meggondolni, érdemes inkább biológiai szereket használni, amivel nem veszélyeztetjük a gilisztákat. Érdemes még lebomló szerves anyagokat, például fűnyesedéket kijuttatni a számukra.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.