gyógynövénytea

A gyógyteák és növényi főzetek régóta részei a népi gyógyászatnak, ám remek szomjoltókként is használhatóak. A legjobb, ha megelőzésként és valamilyen egészségjavító hatása miatt választjuk az adott típust, ám éppen ezért fontos tudni azt is, hogy hogyan érdemes elkészíteni, és mikor és mennyi ideig javallott a fogyasztásuk.

Olvass tovább, hogy megtudd, miért érdemes gyógynövényből készült teát innod a mindennapokban!

Megfelelő folyadékbevitel

A szervezetnek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre, ezzel ugyanis segítjük a test anyagcsere kiválasztását, javítjuk a nyirokrendszer és a vérkeringés állapotát, és kiegyensúlyozzuk a hőháztartást.

Rengetegen nem szeretnek sima csapvizet inni annak íztelensége miatt, viszont a túlcukrozott vagy mesterségesen édesített, szirupos italok hosszú távú fogyasztása inkább rontja az egészségi állapotot.

Ha izgalmas ízekre vágyunk és közben szeretnénk az egészségre is gondosan odafigyelni, akkor a legideálisabb választás a gyógytea lesz.

Egészségmegőrző hatás

gyógynövénytea

A gyógyteák – attól függően, hogy milyen növényből készültek – remek hatást gyakorolnak a szervezet állapotára. 

  • Mivel koffeinmentesek, ezért remek választás kismamáknak vagy olyan személyeknek, akik szeretnék redukálni a koffeinbevitelt. Általában a gyógynövények nyugtató hatással vannak a szervezetre, így aki stresszesebb élethelyzetben van és nehezen alszik, vagy hajlamosabb idegeskedni, annak egy kamillavirágból, citromfűből vagy levendulából készült főzet sokat segíthet. Hatékonynak bizonyulhat az orbáncfű és a komló-, hársfavirágzat is.
  • Az antioxidánsok magas számban találhatóak meg a gyógyteákban, amelyek csökkentik a szervezetben a szabadgyököket, ezáltal a szervezet elöregedését segítenek csökkenteni, így megelőzik a tumorok és az érelmeszesedés kialakulását. 
  • A gyógyteák támogatják az immunrendszer megerősödését is. A bodzavirág, a ginzeng és a gyömbér főzetek remekül működnek a náthásabb időszakokban, így segítve kivédeni a gyakori betegségeket. 
  • Adott teák, mint a kamilla és a borsmenta támogatják az emésztési folyamatokat is: kúraszerű alkalmazásuk révén enyhítik a gyomorpanaszokat és a puffadást. Egyes teák életmódváltás részeként segítik a belek tisztulását és megkönnyítését is, valamint fokozzák az anyagcserét, ami által a testsúly szabályozásban is szerepet kapnak.
  • Fájdalomcsillapítók és görcsoldó hatásúak az olyan gyógynövények, mint a medveszőlőlevél és a cickafark tea, amelyek menstruációs görcsök esetén remekül alkalmazhatóak. Légúti betegségek esetén a kakukkfű, az eukaliptusz, a lándzsás útifű enyhíthetik a köhögést és a megfázást, leviszik a hurutot.

A gyógynövényből készült teákat érdemes mindig aszerint fogyasztani, hogy mi az akut vagy idült panasz, és tudatosan odafigyelni arra, hogy bizonyos típusokat – például a kamillát vagy a cickafarkot – csak kúraszerűen alkalmazzuk. Mindig konzultáljunk róla orvosunkkal, hogy kiegészítő kezelésként milyen teát érdemes fogyasztani!

Így érdemes elkészítened!

gyógynövénytea

Vannak olyan emberek, akik csak bedobják a mikróba a bögre vizet, majd beleáztatják a teafiltert – de van azért a teafogyasztásnak van sokkal minőségibb elkészítési módja, amivel garantáltan élvezhető lesz a gyógytea minden egyes cseppje. 

Ha minden egyes alkalommal kiváló minőségű teát szeretnél fogyasztani, arra célszerű beszerezned a megfelelő eszközöket, mint amilyen a Miko Gyógyteakészítő Csomag is.

A hőálló üvegből készült eszköz segít megőrizni a tea ízvilágát, szemben a fémszűrőkkel, amelyekből kellemetlen ízű és káros anyagok válhatnak ki a teakeverékkel való érintkezés során. A hőálló üvegből készült kanna remekül alkalmazható gáztűzhely, elektromos és indukciós főzőlapon egyaránt. 

Ha készen is van a tea az előírt hosszúságú áztatás után, tegyél hozzá olyan természetes ízesítőket, mint a méz vagy a frissen facsart citromlé. Garantáltan fokozni fogja az ízélményt!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.