koktélparadicsom

A szellőzés és a fűtés kombinációja teremti meg a növények és a gyümölcsök számára szükséges tökéletes éghajlati feltételeket. Azonban lehet, hogy csak úgy szoktuk emlegetni, mint fóliasátor vagy üvegház.

Ezek az áttetsző szerkezetek, amelyek hűvös környezetet biztosítanak a belső térben, olyan mikroklímát hoznak létre, ami megadja a növények számára a szépségük, minőségük és terméshozamuk maximalizálásához szükséges alapvető jellemzőket. A hőmérséklet szabályozást a yetiklima.hu által forgalmazott klíma készülékkel is végezhetők.

A technológia által tervezett tereknek köszönhetően mindenféle növényt termeszthetünk, ráadásul évente többször is, miközben szabályozhatjuk a szükséges klímát és öntözést, ami később a termés hozamában is meglátszik.

A növények fejlődését a különböző növekedési fázisokban négy környezeti vagy éghajlati tényező határozza meg: hőmérséklet, relatív páratartalom, fény és oxigén. Ezek a tényezők nagyon fontosak ahhoz, hogy a növények képesek legyenek megfelelően ellátni a feladataikat.

A mikroklíma szabályozása

Hőmérséklet. Ez a tényező befolyásolja leginkább a növények növekedését és fejlődését, mivel optimális hőmérsékletük 10 és 20 fok között van. Ennek a tényezőnek az üvegházban a napsugárzás függvényében kell működnie. Feladata a téli évszakokban a hő felhalmozása lesz.

Az egyszerű fóliasátraknál ezt úgy tudjuk megoldani, hogy valamilyen árnyékolóval takarjuk el a fóliát, hogy a növényeket ne érje közvetlenül a napfény, ezzel csökkentjük a számlát is.

A páratartalom vagy a levegőben lévő víz mennyisége olyan éghajlati tényező, amely módosíthatja a növények végső terméshozamát. Túlzott páratartalom esetén a növények csökkentik a transzpirációt és lelassítják növekedésüket, ami a virág elhalásához vezet. Ha azonban túl alacsony, a növények túlságosan sok vizet vesznek fel és kiszáradhatnak.

Ahhoz, hogy a páratartalom a lehető legközelebb legyen az optimálishoz, nedvességmérőt kell használnunk, miközben a túlzott páratartalmat szellőztetéssel, a hőmérséklet növelésével és a talajnedvesség elkerülésével csökkenthetjük. A páratartalom hiánya öntözéssel, vízpermetezéssel, illetve szellőztetéssel és árnyékolással orvosolható.

Világítás. Az üvegházak természetes megvilágításának javítására jó átlátszóságú burkolóanyagokat, az üvegház megfelelő tájolását, a belső árnyékolás minimális csökkentését biztosító anyagokat, valamint fehér padlót használhatunk. Másrészt a fény csökkentése érdekében a tetőket kifehérítjük, és bevethetünk különböző árnyékoló hálókat.

Végül jön az oxigén. Az üvegházi légkör széndioxiddal (nem összekeverendő a szén-monoxiddal) való dúsítása számos növény, mind a zöldségek, mind a virágok számára nagyon érdekes. A légkörben az oxigén normál koncentrációja nagyon alacsony, így az e szint feletti koncentráció mérgező nekik.

Az éjszaka is veszélyes lehet, főleg, ha nagyon megnő a széndioxid koncentrációja, ami csökkentheti a fotoszintézist is. Utolsó lépésként figyeljünk arra, hogy az üvegház ne legyen egész nap zárva, mivel a hideg idő tovább csökkenti a koncentrációt, amihez még több oxigénre lesz szükség.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.