magas vérnyomás

A krónikus hipertónia napjainkban népbetegségnek számít, a felnőtt lakosság több mint 35%-a érintett benne, de egyre gyakrabban fordul elő gyermekek és tinédzserek körében is. Ez annak tükrében különösen aggasztó, hogy az esetek túlnyomó többségében életmódbeli tényezők okozzák, tehát könnyen meg lehetne előzni.

Mi több, nagyon is érdemes kellő figyelmet fordítani a prevencióra, ha pedig már jelentkezett a probléma, akkor természetes módszerekkel, például a Myrobalan magas vérnyomás elleni gyógynövény-komplexével kezelni a tüneteket. Ha ugyanis nem foglalkozunk vele, akkor a tartós hipertónia testszerte súlyos károkat okozhat.

Szív- és érrendszeri rendellenességek

A magas vérnyomás következtében az érfalak károsodnak, lerakódások (úgynevezett plakkok) alakulnak ki rajtuk, illetve vérrögök képződhetnek. Ez pedig a szív esetében különösen nagy gond, ha ugyanis az erek elmeszesednek, a szívbe jutó vér mennyisége csökken, a szívizomban oxigénhiányos állapot lép fel.

Ráadásul a plakkok következtében a koszorúerek elzáródnak, ami szívrohamot okoz. Ez pedig egy olyan állapot, amikor csupán percek állnak rendelkezésre az azonnali beavatkozásra, ha pedig a segítség késve érkezik, a beteg nagy eséllyel nem éli túl az infarktust.

Sajnos rengeteg olyan eset fordul elő, hogy a beteg hirtelen rosszul lesz, de mire a mentők megérkeznek, már az újraélesztés is sikertelen. Többek között ezért is kell nagyon komolyan venni és kezelni a magas vérnyomást.

Agyi problémák

Az imént említett érelmeszesedés az agyban is bekövetkezik. Ha pedig az erek átmérője szűkül, az agyba jutó vér mennyisége is csökken, a szövetek szép lassan elhalnak. Ez kezdetben még nem jár felismerhető tünetekkel, bár a memória folyamatos romlása mindenképp figyelmeztető jel.

Ha azonban az agyban lévő egyik ér megreped és vér jut a közeli szövetekbe, akkor az érintett terület megbénul. Ezt nevezzük stroke-nak, azaz agyvérzésnek. Ez szintén egy olyan állapot, ahol minden perc számít, ha ugyanis a beteg nem jut időben orvosi ellátáshoz, akkor belehalhat, vagy maradandó károsodást szenvedhet.

Sok olyan stroke-on átesett beteg van, aki életben maradt ugyan, de például kerekesszékbe kényszerül vagy nem tud már többé rendesen beszélni, mert olyan súlyosan károsodott az agya.

Vesekárosodás

A megfelelő vérellátás a vese tekintetében is kulcsfontosságú. Amennyiben az érszűkület miatt ez nem kielégítő, a szervezet kiválasztó folyamatai romlanak, és kialakulhat a veseelégtelenség, ami szintén végzetes kimenetelű lehet.

Szemproblémák

Az erek a szemet is behálózzák, ezért a magas vérnyomás a látást is károsíthatja. Ha a retina erei beszűkülnek, a szem vérellátása csökken, ráadásul üvegtesti vagy látóideghártya-vérzés is kialakulhat. Ennek következtében jobb esetben “csak” romlik a látás, rosszabb esetben teljes vakságot okoz.

Látható tehát, hogy a kezeletlen magas vérnyomás milyen veszélyeket rejt magában, ezért tegyünk meg mindent a megelőzés érdekében!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.