nappali

Mivel minden nappali más és más méret és fények tekintetében, nem léteznek egységes szabályok. Ugyanakkor van néhány szempont, melyeket szinte bármely nappaliban lehet alkalmazni.

A nappali a lakás központi helyisége

A nappali kialakítása során érdemes arra törekedni, hogy minél tágasabb legyen a tér. Nyilván egy nagyobb alapterületű nappali esetében az egyszerű, de a kisebbeknél is alkalmazható néhány trükk, hogy a tágas tér vizuális hatását keltsék.

Érdemes semleges, világos színeket alkalmazni a falfelületeken és a bútorok, főleg a nappali falak esetében. Utóbbi esetében célszerű egyszerű és letisztult kialakítású változat mellett dönteni. Továbbá semmi esetre sem szabad túlzsúfolni a helyiséget. Tágasabbnak tűnhet a tér, hogyha tükrök is kerülnek a nappaliba.

Továbbá a vékony anyagból készült függönyök is jó szolgálatot tesznek, hiszen átengedik a természetes fényt. Nem érdemes közvetlenül a fal mellé helyezni a bútorokat, jobb ötlet azokat kissé eltolni, hogy ne maradjon üres a szoba középső része.

A funkcionalitásra és a dizájnra is nagy hangsúlyt kell fektetni

A bútorok kiválasztása során a funkcionalitásra és a dizájnra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Pontosan tisztában kell lenni azzal, hogy mi fér be a nappaliba, előre kell tervezni, harmonikus összhatásra kell törekedni. A főszerepet a kanapék, a szekrények és a dohányzóasztalok kapják a nappali berendezése során.

lámpák kiválasztása is fontos feladat, ugyanis nem elegendő egy mennyezeti lámpa. Emellett érdemes beszerezni állólámpát, olvasólámpát és hangulatvilágítást is. Minden esetben érdemes valamit kihangsúlyozni a szobában, amihez szintén hozzájárulhatnak a fények.

Ki lehet hangsúlyozni például egy szép műtárgyat vagy egy különleges bútort. Végül pedig a szobanövényekről is érdemes szót ejteni, ugyanis nem célszerű sok kis cserepes növényt használni.

Ehelyett érdemes egy nagy és mutatós változat mellett dönteni, amelynek köszönhetően tágasabbnak tűnhet a tér. Ráadásul ezzel a megoldással a locsolás folyamata is lerövidíthető. Például egy aranypálma vagy egy szobafikusz tökéletesen mutat bármelyik nappaliban.

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Photographee.eu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.