macskák

A zöldségek fogyasztása egészséges, legalábbis az emberek esetében ez mindenképpen így van. Ám a cicák esetében egészen másképp fest a helyzet. Ugyanis bár nem tilos néha feldobni egyes étkezését néhány finom, neki való zöldséggel, az ő szervezetük ezekből a vitaminokból és ásványi anyagokból nem képes mindent hasznosítani.

Ráadásul léteznek kifejezetten tiltott finomságok a cicák számára, amelyek komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Éppen ezért ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel a témával kapcsolatban.

Vagyis az teljesen rendben van, ha a macskád étrendjét kiegészíted néhány zöldséggel, például főtt sárgarépával vagy brokkolival, de például ne adj a macskádnak hagymát vagy fokhagymát, mivel ezek mérgezőek és súlyos problémákat okozhatnak.

Továbbá ne feledd, hogy a macskákat soha nem szabad kizárólag zöldségből álló étrenddel etetni, a táplálékuk nagy részét ugyanis mindig húsalapú étrendből kell kapniuk.

Mely zöldségek biztonságosak a cicák számára?

Van néhány olyan tipikus zöldség, amelyeket bátran választhatsz akkor, ha kiegészítenéd a hús alapú ételeidet egy kis finomsággal. A brokkoli nemcsak ízletes, de a macskád számára is biztonságos. Rendkívül könnyen elkészíthető, emellett elősegíti a cica jobb bélmozgását és egészséges emésztőrendszerét.

Hasonlóképpen, a sárgarépa is jó választás, ugyanis nagyszerű forrása az A-vitaminnak, amely nélkülözhetetlen vitamin a macskák egészségének megőrzéséhez. Azonban nem ideális olyan cicák számára, akiknek kórtörténetében kalcium-oxalát hólyagkövek vagy kristályok találhatók a vizeletükben, mivel mérsékelt mennyiségű oxalátot tartalmaz.

A sárgarépát főzve vagy nyersen is adhatod, de a fulladásveszély elkerülése érdekében érdemes az utóbbit választani.

Ezeken felül sok más zöld zöldség is bekerülhet a kalapba, ha a cica táplálásáról van szó, ilyen például a borsó vagy a zöldbab is. Ha ezekből konzerv verziót választasz, ügyelj arra, hogy alacsony legyen a nátriumtartalma.

A sárgarépához hasonlóan a zöldbab mérsékelt mennyiségű oxalátot tartalmaz, ezért korlátozd az etetést olyan macskáknál, akiknek kórtörténetében húgyhólyag-problémák fordultak elő.

Nem maradhat ki a sorból a spenót is, ugyanis amellett, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Különösen fontos azonban, hogy a spenótot csak kis mennyiségben adjuk, mivel kalcium-oxalátot tartalmaz. Kis adagokban ez ártalmatlan, nagyobb mennyiségben azonban súlyos húgyúti problémákat okozhat.

Vannak negatívumai a macskák zöldségekkel való etetésének?

Megfelelő odafigyelés mellett nem lehet gond, azonban mindenképpen meg kell említeni némi hátrányt a cica zöldségekkel való etetése kapcsán. Ezek többsége a túl sok mennyiség miatt fordul elő a legtöbb esetben.

A macskák ugyanis húsevők, ezért hiányoznak belőlük az emésztőenzimek, amelyek bizonyos típusú növényi rostok lebontásához szükségesek, így a túl sok zöldség emésztési zavarokat okozhat.

Ugyanis míg a zöldségek tartalmaznak olyan rostokat, amelyek jótékony hatással van az emésztőrendszerre, szénhidrát is van bennük. Az ezekből származó többletkalóriák pedig a macskák elhízásához vezethetnek. Éppen ezért nagyon fontos a mértékletesség.

Mely zöldségeket érdemes elkerülni?

Vannak bizonyos zöldségek, amelyeket mindenképpen kerülni kell, mert veszélyesek a macskákra, vagy csak nagyon nehezen tudják megemészteni őket. Néhány zöldség, amelyektől jobb őket távol tartani:

  • Hagyma
  • Fokhagyma
  • Paradicsom
  • Metélőhagyma
  • Póréhagyma
  • Avokádó

A fentiekből látható, hogy bár a számos dologra oda kell figyelni egyáltalán nem lehetetlen, hogy néhány finom zöldséggel egészítsd ki a kedvenced húsos ételeit.

Lépés Magazin

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.