elektromos autó

A villanyautók az elmúlt pár évben robbanásszerűen szaporodtak el a magyar utakon, nyugaton a helyzet pedig még “súlyosabb”. Ez egyértelműen jelzi azt a hatalmas változást, amin a közlekedési eszközök átesnek éppen. A benzines és dízeles modellek napjai meg vannak számlálva, ezért is fontos tudni azt, hogy hogyan érdemes tölteni az elektromos autót.

Egy mindenki által betartható szabályrendszer, avagy mit kell tudni a töltőetikettről?

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy mi magunk zökkenőmentesen tudjuk használni a saját elektromos autónkat, valamint másokat se akadályozzunk benne.

A közlekedésben résztvevő gépjárművek többségének már sikerült elsajátítani valamiféle empatikus, toleráns viselkedési formát, de tudjuk, kivételek sajnos mindig vannak. Persze az otthoni töltés teljesen más helyzetet teremt, ami szintén mindenkinek elérhető az eautotoltokabel.hu fali töltői segítségével.

Az elektromos autózás új körülményeket hozott el a mindennapokba, köszönhetően az eltérő “tankolási” formának. Újfajta eszközökkel kell mindenkinek megismerkednie, ami más hozzáállást és használatot igényel.

A nyilvános töltők esetében a legfontosabb szabály, ha nem elektromos autónk van, akkor semmiféleképpen se használjuk a töltőberendezésekhez rendelt parkolóhelyeket. Bármikor érkezhet egy olyan autós, akinek éppen energiára van szüksége. Ha villanyautóval indulunk útnak, akkor előtte mindig ellenőrizzük, hogy a csomagtartóban ott van-e a töltőkábel.

Európában a Type2 szabvánnyal fogunk találkozni, de ha nem tudjuk, nekünk milyen típusú van, akkor annak mindenképpen nézzünk utána. Ha sikerült csatlakozni, akkor feltétlenül ellenőrizzük, hogy valóban elindult-e a töltés, ne egy óra múlva derüljön ki, hogy valójában egy százalékot sem töltődött az akkumulátor.

Figyeljünk oda mások töltésére is

Több tényezőt is számításba kell venni, ha tölteni indulunk. Az első, hogy érkezésnél mindenképp úgy parkoljunk, hogyha van több töltési lehetőség, hogy mások is odaférjenek mellénk. Ha befejeződik a töltés, akkor minél hamarabb próbáljunk odébbállni.

Ha nagyon lemerült az akkumulátor és fél óránál biztosan tovább fog tartani a művelet, akkor ezt feltétlenül jelezzük a mögöttünk várakozónak, hogy tisztában legyen a helyzettel és ha úgy van, próbáljon másik töltőállomást keresni.

Nyilvános vagy otthoni töltés?

Természetesen mind a kettőnek megvan az előnye és a hátránya. Magyarországon folyamatosan fejlődik az infrastruktúra, így már nem kell attól tartani, hogy menet közben energia és töltési lehetőség nélkül maradunk.

Az otthoni fali töltőnek megvan az az előnye, hogy az éjszaka folyamán, amíg alszunk, teljesen feltölthetjük az akkumulátort és 100%-on kezdhetjük meg a napot. Ha hosszabb utazásra indulunk, akkor mindenképpen tervezzük meg az útvonalat, hogy menet közben hol lesznek biztosan töltőpontok.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.