téli szarvasgomba

A szarvasgomba egy ritka és ízletes gombafajta. Ha jól fejlett ízleléssel rendelkezik, gyorsan beleszeret minden egyes finom ízbe, ahogy az a szájában kibontakozik. Bár technikailag gombának számít, ezt a megfoghatatlan gombát sokkal nehezebb beszerezni, mint a többi gombát, hogy finoman fogalmazzunk.

A szarvasgombáról néhány fontosabb információ

Mi a szarvasgomba? A szarvasgomba olyan földalatti gomba, amelyet meszes talajban, lombos fák, például tölgy vagy mogyoró gyökerei közelében termesztenek. Többnyire a világ koncentrált területein termesztik, többek között Franciaországban, Olaszországban, Új-Zélandon, Kínában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és a Csendes-óceán északnyugati részén.

A szarvasgomba gomba?

Spóratermelő teste miatt a szarvasgomba alapvetően a gombák egyik formájának tekinthető. Van azonban néhány fontos különbség e két csoport között.

A szarvasgomba ugyanis a föld alatt, míg a gomba jellemzően a föld felett nő. Mi több, az ehető szarvasgombák íze nem sokban hasonlít a hagyományos gombákéhoz, még ha mindkettőnek van is egy bizonyos földes íze.

Az egyszerűség kedvéért a legtöbben a szarvasgombát a gombák egyik formájának tekintik, mivel mind a szarvasgomba, mind a gomba termőtestű gomba.

A termőtest egyébként a gomba azon része, amely a spórákat szaporítja. Egy tipikus gombán például az a rész, amelyik kinő, az a tényleges gomba (azaz a termőtest), míg a föld alatt létező szár a gomba.

Hogyan termesztik a szarvasgombát?

Ha úgy gondolta, hogy a szőlőtermesztéshez hasonló dolgok termesztése fejfájást okoz, akkor valószínűleg nem lenne túl jó szarvasgombatermesztő. Ez azért van így, mert a folyamat átlagosan három-négy évig is eltarthat, és gyakori csalódást okozhat.

Az első lépés az, hogy speciális gombaspórákat fecskendeznek a tölgy- vagy mogyorófákba, amikor a fák még csak csemeték, és minden egyes fa jó távolságra van a következőtől.

Ahogy a fák nőnek, a szarvasgombák is a föld alatt nőnek, a fák gyökereihez tapadva. A szarvasgomba és a gazdafa mindeközben szimbiózisban él, amelynek során a szarvasgomba segít a fának tápláló foszforhoz jutni a talajból, míg a fa gyökerei glükózzal látják el a növekvő szarvasgombát.

Amikor eljön a betakarítás ideje, a gazdák speciálisan kiképzett kutyákat vagy sertéseket használnak, hogy kiszagolják a szarvasgomba jellegzetes aromáit. Ezt nevezik szarvasgomba vadászatnak, és a beszámolók szerint ez nagyon szórakoztató, azok szerint, akik már csinálták.

Másrészről viszont egyes gazdák gyakorlatilag üres kézzel jönnek fel, olyan tényezők miatt, mint az éghajlat, a talaj és a szerencse, és ez valószínűleg egyáltalán nem túl szórakoztató.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a szarvasgomba a természetben is nőhet. Ez akkor fordul elő, amikor az állatok kiássák a szarvasgombát, majd a spórákat kikakilva más területekre is elszórják.

Manapság azonban általában egy ember ássa ki a szarvasgombát, mielőtt egy állat élvezhetné. Elvégre pénzt lehet keresni. A profitlehetőségek miatt egyre több szarvasgombafarm jelenik meg világszerte, a hosszú várakozási idő és a bizonytalanság ellenére.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.