napelem rendszerek

A napelem rendszerek nagyon összetett technológián alapulnak, így érdemes tudni, pontosan mit is takar mindez. Hiszen az előnyeiről már nagyon sok helyen esett szó, de mégis mi rejlik a panelek mögött és mi mindent érdemes tudni a telepítés előtt?

A napelem rendszerek nem egyszerűen modulokból állnak

A napelem rendszerek modulokon kívül, melyet sok épület tetején lehet látni még számos más összetevőből állnak. Ilyen például a tartómechanika, amely lehetővé teszi a biztonságos felhelyezést, a vezetékek, a transzformátorok, a kommunikációs rendszer, az árammérő óra, valamint az inverterek, vagyis a teljesítmény szabályozók.

Fontos, hogy nem csak a moduloknak kell kifogástalan állapotban lenniük, de a többi tartozékból is szükség van a minőségre. Hiszen a következő évtizedekben kifogástalanul kell működnie minden egyes apró alkatrésznek a rendszerben.

Fontos figyelembe venni a teljesítményt is

Természetesen a napelem rendszerek teljesítményében is van különbség. A legkisebbek egy kisebb méretű családi ház energiaellátáshoz ideálisak, de egészen nagy épületek igényeinek kiszolgálására is lehetőség nyílik megfelelő paraméterek mellett. Így érdemes tájékozódni azzal kapcsolatban is, hogy az adott létesítmény villamos energia igényét mekkora teljesítményű napelemek képesek kielégíteni.

Nem feltétlenül kell háztetőre kerülnie a napelemeknek!

napelem rendszerek

Nem sok olyan tető van, amely nem alkalmas a napelem rendszerek telepítésére, ám nem minden esetben ideális ez a megoldás. Ugyanis ha nem megfelelő a tájolása, már alapból érdemes elgondolkozni a modulok kertbe való telepítésén vagy egyéb melléképületre van felhelyezésén, ahol több napenergiát hasznosíthat ugyanannyi idő alatt.

A felhelyezésnél lényeges továbbá odafigyelni a 15-30 fokos dőlésszög tartására is, ellenkező esetben ugyanis romolhat a panelek teljesítménye.

Szükség van a rendszer engedélyeztetésére!

Lényeges információ, hogy a napelemes rendszer beüzemeléséhez minden esetben engedélyek szükségesek. Ezzel kapcsolatban az illetékes áramszolgáltatónak kell érdeklődni, ám érdemes időben elindítani ezt a folyamatot, mert az átállás, a mérőóra csere és a hálózatra csatlakozás akár két – három hónapig is elhúzódhat.

Tehát hiába szerelteti be az ember tökéletesen a rendszert néhány nap alatt, engedélyek hiányában nem használhatja, így az ára is később térül meg.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.