okra

Az okra vagy bámia (Abelmoschus esculentus) a mályvafélék családjába tartozó egynyári növény, melynek zöld színű toktermését fogyaszthatjuk. Ízletes termése jelentős mennyiségű fehérjét, kalciumot, káliumot, vasat, jódot, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Kalória tartalma alacsony.

Elkészíthető önállóan olajban vagy vajban sütve, de ízletes lecsó, leves és hússal készült étel is készülhet belőle. Zsenge termése savanyítható. Magas pektin tartalma miatt besűríti az ételeket.

Termesztése még nem olyan elterjedt Magyarországon, azonban ízletes termése, valamint látványos virágzása miatt érdemes helyet szorítanunk számára a kertben. Mielőtt belevágnánk az okra termesztésébe, ismerjük meg az igényeit és a termesztés menetét.

Gazdabolt országos szállítással, akár 24 órán belül! >>>

Az okra igényei, termesztése

okra

Kép forrása: Pixabay.com

Az okra melegigényes növény, mely napos, védett helyen érzi magát jól a kertben. Lazább szerkezetű, könnyen felmelegedő, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben.

Átlagos vízigényű növény, meghálálja, ha öntözzük, vízigénye a paradicsomhoz hasonló. Betegségek és kártevők általában ne támadják meg. Fagyérzékenysége miatt előnevelt palántákkal érdemes termeszteni, de helyére is vethetjük május második felében, az igényeinek megfelelő talajba és helyre.

Vetés előtt érdemes beáztatni a magokat, így könnyebben csíráznak. Palántaneveléshez áprilisban vetjük el a magokat, laza szerkezetű földdel megtöltött kis poharakba. A magok kb. 4-6 nap alatt csíráznak ki. A palántákat a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadba.

Az okra termését gyorsan kell betakarítani, a virágzás után 4-6 nap múlva szedhető. Ha nem sietünk a toktermések elfásodnak és így már alkalmatlanok a fogyasztásra.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.