ötféle módszer

A legtöbb épületet funkcionális és energiaügyi okokból újítják fel, de vannak más ugyanolyan fontos előnyök is, amelyekre összpontosítani kell egy felújítási vagy építési projekt során – mint például az egészség, a jólét és a kényelem.

A VELUX tetőablak csoport 19 vezető nemzetközi szakértőtől kérdezte meg, hogy mit gondolnak, mit a legfontosabb szem előtt tartani a tökéletes ház felújításakor vagy építésekor.

2013-ban a VELUX csoport a világ 19 építészmérnöki és orvostudományi vezető szakértőjével gyűlt össze 5 workshopon, hogy megvitassák és megfogalmazzák az egészséges otthon létrehozásának iránymutatásait. Íme a néhány legfontosabb tipp, melyekben a csoport egyetértett:

A helyesen elhelyezett tetőablakok maximálisan kihasználják a friss levegőt

Senki sem élhet friss levegő nélkül – és ugyanez vonatkozik a házára. Leggyakrabban nem érzékeljük a szennyező anyagokat a beltéri levegőben, ám ezek befolyásolják egészségünket és jólétünket. Éppen ezért házainknak védelmet kell nyújtaniuk a rejtett szennyeződések ellen, amelyek főzéskor szabadulnak fel, vagy építési anyagokból és bútorokból származnak.

Az ablak helyes elhelyezésével élvezhetjük a természetes szellőzés előnyeit, amelyek gyorsan javítják az otthoni beltéri levegő minőségét.

A megfelelő mennyiségű napfény a megfelelő időben

A természetes reggeli fényre ébredés, a sok napfény a nap folyamán és az éjszakai sötétség elengedhetetlenek egészségünk és kényelmünk szempontjából. A fény és a sötétség kulcsfontosságú elemek a test belső órájának és a cirkadián ritmusnak szinkronban tartásához. Tehát fontos, hogy otthoni fényt és sötétséget biztosító megfelelő intézkedéseket hajtsunk végre.

Hozd a természet otthonodba

A természettel szoros kapcsolatban élve javul a hangulatunk, az egészségünk és csökken a stressz, ezért fontos, hogy beengedd a természetet otthonodba. Ház építésekor érdemes megfontolni, hogy van-e legalább egy kültéri vagy félig kültéri helység – például kert, terasz vagy erkély.

Szabadítsd meg otthonod a stresszes zajoktól

A nemkívánatos hangok, mint például a hangos forgalom akár a stressz kiváltói is lehetnek és közvetlen negatív hatást jelenthetnek jólétünkre. Ezért a szomszédok külső zaját, valamint a fűtési / hűtési vagy szellőztetési rendszerek által okozott belső zajt minimalizálni kell. És még alacsonyabb zajszintre van szükség éjjel.

Kontroláld a beltéri hőmérsékletet

Beltéri kényelmünk szempontjából az egyik legfontosabb tényező a kellemetlen belső hőmérséklet elkerülése. Időnk 90% -át beltérben töltjük, ezért ügyelnünk kell arra, hogy a beltéri hőmérséklet ugyanolyan ritmust kövessen, mint a szabadban, ami azt jelenti, hogy napközben emelkedik, és éjszaka csökken.

Mivel testünket úgy tervezték, hogy kövesse a ritmusokat a szabadban, ez automatikusan eléri azt, hogy a beltéri hőmérsékletet a legkedvezőbbnek érezzük.

Kép forrása: Velux.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.