Padlizsán termesztése – Részletes útmutató

padlizsán

A padlizsán (Solanum melongena) a burgonyafélék családjába tartozó növény, mely Délkelet-Ázsiából származik, innen jutott el az arabok közvetítésével Európába, a Földközi-tenger vidékére.

A tojásgyümölcs néven is ismert zöldség B1, B6, és C-vitaminban gazdag, ásványi anyag tartalma is számottevő, magnézium, kálium, foszfor tartalma is jelentős.

Változatosan elkészíthető zöldség a balkáni és mediterrán térségben számos ételnek alapanyaga, elég csak a görög muszakát, a szerb ajvárt vagy a francia ratatouille-t említeni. Elkészíthetjük töltve, rakottan, párolva, grillezve, leves és főzelék is készíthető belőle.

Betakarításkor és vásárláskor is a fényes felületű, kemény padlizsánt keressük, mivel ha ráncos vagy puha, akkor íze keserű. Padlizsánt saját magunk is termeszthetünk akár saját nevelésű, akár bolti palánta ültetésével.

A padlizsán igényei, termesztése

padlizsán

Kép forrása: Pixabay.com

A padlizsán meleg és fényigényes növény, mely napos, világos helyen, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Ültetés előtt érdemes a talajt komposzttal vagy érett trágyával feljavítani.

A padlizsán vízigénye is jelentős, a megfelelő fejlődéshez és az ízletes, nagy termések neveléséhez öntözésre van szüksége. Érdemes a kiültetés után mulcsozni, így a talaj tovább megőrzi a nedvességet, megtartja a meleget és kevésbé kell számolni a gyomok megjelenésével.

A padlizsánt termesztése során növényvédelmi teendőkkel is számolnunk kell. Kártevők közül a bagolylepke hernyói, a földibolhák és a levéltetvek károsíthatják, betegségek közül levélfoltosság és gyümölcsrothadás jelentkezhet.

padlizsán

Kép forrása: Pixabay.com

A padlizsán magjait beltérben vetjük el márciusban. A csírázáshoz világos hely és kellemesen meleg, párás környezet szükséges. A palántákat kiültetés előtt szoktatni kell a kinti körülményekhez, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden nap, néhány órára kivisszük a palántákat a szabadba árnyékos helyre.

A palántákat védjük az erősebb széltől, hidegtől, fokozatosan növeljük a kint töltött időt. Kiültetni május közepétől, a fagyveszély elmúltával lehet. A kiültetett padlizsánok között minden irányban hagyjunk 60 cm-es tőtávolságot.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com