padlizsán

A padlizsán (Solanum melongena) a burgonyafélék családjába tartozó növény, mely Délkelet-Ázsiából származik, innen jutott el az arabok közvetítésével Európába, a Földközi-tenger vidékére.

A tojásgyümölcs néven is ismert zöldség B1, B6, és C-vitaminban gazdag, ásványi anyag tartalma is számottevő, magnézium, kálium, foszfor tartalma is jelentős.

Változatosan elkészíthető zöldség a balkáni és mediterrán térségben számos ételnek alapanyaga, elég csak a görög muszakát, a szerb ajvárt vagy a francia ratatouille-t említeni. Elkészíthetjük töltve, rakottan, párolva, grillezve, leves és főzelék is készíthető belőle.

Betakarításkor és vásárláskor is a fényes felületű, kemény padlizsánt keressük, mivel ha ráncos vagy puha, akkor íze keserű. Padlizsánt saját magunk is termeszthetünk akár saját nevelésű, akár bolti palánta ültetésével.

Padlizsán fajták

padlizsán

Kép forrása: Pixabay.com

Black beauty: Középkésői, bőtermő szabadföldi és hajtatási fajta, mely gömbölyded alakú, 250-300 g átlagsúlyú termést hoz. A termés héja közép-lila árnyalatú, húsa halványkrém színű. A növény növekedése során, zárt, sűrű, alacsony bokrot képez.

Kecskeméti lila: Középkorai fajta, mely fólia alatti termesztésre javasolt, ugyanakkor szabadföldön is eredményesen termeszthető. Friss fogyasztásra és konzervipari célra is alkalmas. A növény növekedése során, sűrű, zárt bokrot képez. Ovális alakú, félhosszú termésének húsa halvány krémszínű. A termés átlagtömege 250 g feletti.

Violetta lunga: Korai, jó termőképességű fajta, mely fólia alatti termesztésre és szabadföldre is alkalmas. Középerős növekedés jellemzi, egyenes félmagas bokrot képez. Henger alakú termése 220-250 g átlagtömegű, 20-22 cm hosszú, héja sötétlila.

Dragaica: Korai, kiváló minőségű szabadföldi fajta, mely betegségekkel szemben nem fogékony. Félmagas növekedésű bokrot képez. Hosszúkás termése szépen csillogó, héja sötétlila színű, átlagtömege 300 g. Sárgásfehér húsa, finom szerkezetű, nem keserű.

Nero: Korai, kiváló minőségű szabadföldi fajta, mely betegségekkel szemben nem fogékony. Fejlődése során félmagas növekedésű bokrot képez. Hosszúkás termése szépen csillogó, héja sötétlila árnyalatú, átlagtömege 300 g. Sárgásfehér húsa, finom szerkezetű, nem keserű.

Fehér: Hosszú tenyészidejű, melegigényes, dísznövényként is termesztett padlizsán különlegesség. Egy tövön, egyszerre több, kisméretű fehér termést nevel, melyek tojásra emlékeztetnek.

Lila csíkos: Hosszú tenyészidejű, melegigényes, rendkívül dekoratív termésű fajta. Felhasználása és termesztése, a hagyományos padlizsán fajtákéval megegyező. Termései fehér alapon lila csíkozással díszítettek.

Fehér lila árnyékkal: Hosszú tenyészidejű, melegigényes, rendkívül mutatós termésű fajta. Felhasználása és termesztése, a hagyományos padlizsán fajtákéval azonos. Termései fehér alapon, rózsaszínes-lilás színnel felhőszerűen árnyaltak.

Padlizsán vetőmag vásárlás >>>

A padlizsán igényei, termesztése

padlizsán

Kép forrása: Pixabay.com

A padlizsán meleg és fényigényes növény, mely napos, világos helyen, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Ültetés előtt érdemes a talajt komposzttal vagy érett trágyával feljavítani.

A padlizsán vízigénye is jelentős, a megfelelő fejlődéshez és az ízletes, nagy termések neveléséhez öntözésre van szüksége. Érdemes a kiültetés után mulcsozni, így a talaj tovább megőrzi a nedvességet, megtartja a meleget és kevésbé kell számolni a gyomok megjelenésével.

A padlizsán termesztése során növényvédelmi teendőkkel is számolnunk kell. Kártevők közül a bagolylepke hernyói, a földibolhák és a levéltetvek károsíthatják, betegségek közül levélfoltosság és gyümölcsrothadás jelentkezhet.

A padlizsán magjait beltérben vetjük el márciusban. A csírázáshoz világos hely és kellemesen meleg, párás környezet szükséges. A palántákat kiültetés előtt szoktatni kell a kinti körülményekhez, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy minden nap, néhány órára kivisszük a palántákat a szabadba árnyékos helyre.

A palántákat védjük az erősebb széltől, hidegtől, fokozatosan növeljük a kint töltött időt. Kiültetni május közepétől, a fagyveszély elmúltával lehet. A kiültetett padlizsánok között minden irányban hagyjunk 60 cm-es tőtávolságot.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.