A paprika a burgonyafélék családjába tartozó egyéves növény, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos, innen jutott el először Amerikába, majd Amerika felfedezését követően Európába.
A világ számos országában, köztük hazánkban is termesztik, az étkezési paprika és az őrölt fűszerpaprika is elmaradhatatlan hozzávalója a magyar konyhának. Magas C-vitamin tartalmú zöldség, C-vitamin tartalmát a savanyítás során is megőrzi.
Fogyaszthatjuk nyersen, lecsóként, töltve, vagy savanyítva is, valamint fűszerként az ételek ízesítésére is használhatjuk. Paprikát a konyhakertben is termeszthetünk, előtte azonban érdemes megismerkednünk a leggyakoribb fajtákkal, a paprika igényeivel és a termesztés menetével.
Paprika fajták
Étkezési paprika fajták
Albaregia: Folytonos növekedésű, bőtermő, egyik legnagyobb bogyójú szabadföldi fajta. Lombozata terebélyes, a bokor szilárd ágrendszerű. Felálló termése enyhén bordás, fehér színű, édes ízű. Súlya 90-100 g átlagtömegű, elsősorban tölteni való paprika.
Fehérözön: Determinált növekedésű, hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas fajta. Felálló termése sárgásfehér színű, édes ízű, kúp alakú. Tölteni való bogyója 80-90 g átlagtömegű. Fényhiányra nem érzékeny, dohánymozaik vírusra rezisztens.
Aranyeső: Alacsony habitusú, közepes tenyészidejű paprikafajta. Termése tölteni való, világossárga színű, közepes méretű. Alakja háromszögletű, felülete sima. A húsa közepesen vastag, édes ízű. A termés átlagtömege 145 g, a száron vízszintesen helyezkedik el. Univerzális, valamennyi termesztési módra (hajtatás, szabadföld, helybevetéssel és palántázva is) alkalmas fajta.
Soroksári: Hosszú tenyészidejű, erőteljes növekedésű fajta. Bogyója 90-100 g átlagtömegű, szabadföldi termesztésre.
Táltos: Folytonos növekedésű, kései hajtatásra és helyrevetésre is alkalmas, nagyon jó stressztűrő. Termése csüngő, 10-12 cm hosszú, 110-120 g tömegű, vastaghúsú, sárgásfehér, kúp alakú, tompa végű. Igen tetszetős és édes ízű.
Szintetikus cecei: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas. Termése kúp alakú, fehér színű, édes ízű, csüngő állású, hegyes végű. TMV ellenálló.
Rédei fehér: Közepes magasságú, hosszú tenyészidejű, kései fajta. Termése tölteni való, sárgás színű, sima felületű, csüngő állású. A termés kúp alakú, csúcsa lekerekített, átlagtömege 170 g. Húsa közepesen vastag, íze édes. Szabadföldi termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra ajánlott.
Tizenegyes: Gyors fejlődésű, hajtatásban és szabadföldön (helyre vetéssel) egyaránt termeszthető. Csüngő termése fehér színű, édes ízű, kúp alakú. Tölteni való bogyója 80-60 g átlagsúlyú. Sötétzöld lombja a dohánymozaik vírus közönséges törzseivel szemben ellenálló.
Amy: Közepes tenyészidejű, nagy termőképességű, alacsonyabb növekedésű fajta. Szabadföldi és fóliás termesztésre ajánlott. Bogyója nagy, megnyúlt kúp alakú, vastaghúsú, sárgás-fehér színű (éretten piros), édes ízű, csüngő állású.
Bóbita F1: Folytonnövő szabadföldi és hajtatási hibrid. Termése hófehér, csüngő állású, kissé megnyúlt blocky alakú, 130-170 g átlagtömegű. Nem érzékeny fajta, nagy melegben is jól köt.
Kincsem F1: Folytonnövő fajta. Bogyója nagyméretű, széles vállú, kúp alakú, édes ízű. Hajtatási hibrid. Intenzív, nagyon korai termesztésre ajánlott.
Jász F1: Jó stressz tűrő. Folytonnövő, középerős növekedésű, hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas. Termése, csüngő, szép fehér színű, enyhén csípős ízű. Tömege 80-100 g. Friss fogyasztásra, savanyításra valamint darabolva és káposztával töltve is kiváló.
Brill F1: Hajtatásra és szabadföldi termesztésre kiváló, fehér blocky típusú hibrid. Folytonnövő, erőteljes, 130-150 cm magasra megnövő paprika. Fényhiányra közepesen érzékeny. A dohány-mozaikvírus új törzseivel szemben is ellenálló. Termése fehér, csüngő helyzetű, csípősségtől mentes, három vagy négy rekeszű, 120-130 g tömegű. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is kiváló.
Ciklon F1: Folytonnövő, közepes növekedésű, rövid ízközű bokor. Fejlődési sebessége gyors, fényhiányra nem érzékeny. A dohány-mozaikvírus új törzseivel szemben is ellenálló (Tm2). Termése fehér, 80–90 g tömegű, nyújtott, csúcsban végződő, felálló, csípősségtől mentes. Támrendszeres hajtatásra ajánlott. Metszést igényel. Friss fogyasztásra, exportra.
Sobor: Sobor Folytonnövő, erőteljes növekedésű, 45–50 cm magas. Termése halványzöld, igen nagy, kissé szabálytalan kúp alakú, csüngő, enyhén csípős. Fejlődési sebessége gyors, fényhiányra közepesen érzékeny. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre. Friss fogyasztásra alkalmas.
Javított bogyiszlói: Folytonnövő, elterülő bokrú, 40 cm magas. Termése fehér, szabályos kúp alakú, felálló, kellemesen csípős. 50–55 g tömegű, kiváló ízű paprika. Fejlődési sebessége gyors. A szárazságot jól tűri. Szabadföldi termesztésre ajánlott. Friss fogyasztásra és savanyított feldolgozásra alkalmas.
Szentesi piacos: Folytonnövő, nagy bogyójú, korai szabadföldi termesztésre és hajtatásra ajánlott fajta. Bogyója vállas, tompán hegyesedő, csüngő állású, halványzöldből pirosra érő, kellemesen fűszeres zamatú, 60-70 g átlagsúlyú. Töltött paprikának ajánlott. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel.
Szentesi fehér kosszarvú: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre és hajtatásra ajánlott. Bőtermő fajta. Nyers fogyasztásra és savanyításra is kiváló.
Szentesi zöld kosszarvú: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre és korai fóliás hajtatásra ajánlott. Bőtermő fajta. Hosszú, 18-22 cm, csüngő, hajlott bogyói sárgászöldek, édes ízűek, végük hegyes. Nyers fogyasztásra és savanyításra is kiváló.
Kecskeszarv: Régi magyar tájfajta. Folytonnövő, magas, fényhiányra nem érzékeny. Termése világoszöld, hosszú, hegyes, csípős, keskeny, csüngő, tömege 20–25 g. Korai hajtatásban is jól köt. Szabadföldön is termeszthető. Friss fogyasztásra és ecetes paprikának is alkalmas.
Elefántormány: Folytonnövő, magas bokrú, 50-60 cm-es, bőtermő, fényhiányra nem érzékeny. Termése igen tetszetős, hosszú, elefántormányhoz hasonló, édes, csüngő, világoszöld, tömege 40–45 g. Hajtatásra, szabadföldi termesztésre ajánlott. Friss fogyasztásra egész évben alkalmas.
Budai csípős: Az egyetlen hegyes, erős, determinált növekedésű paprika. Jól kötődő, ezért őszi és téli hajtatásra is alkalmas. Termése világoszöld, hosszú, hegyes, csüngő, csípős, tömege 25–30 g, héja vékony. Szabadföldön palántázva vagy helyre vetve is termeszthető. Friss fogyasztásra, illetve savanyított paprikának is alkalmas. Nevelhető balkonládában és cserépben is.
Rapires F1: Folytonnövő, fejlődési sebessége gyors, fényhiányra nem érzékeny. Termése hosszú, hegyes, világoszöld, intenzíven csípős. A bogyók csüngő helyzetűek, 40–50 g tömegűek. A dohány-mozaikvírus új törzseivel szemben is ellenálló (Tm2). Minden időszakban termeszthető. Elsősorban támrendszeres hajtatásra ajánlott.
Rekord: Folytonnövő, hegyes, világoszöld bogyójú, rendkívül bőtermő szabadföldi- és hajtatási fajta. Bogyója csüngő állású, csípős ízű, 18-21 g átlagtömegű. Friss fogyasztásra és savanyításra egyaránt alkalmas.
Palóc F1: Folytonnövő, termése csüngő, sima fényes, halványzöld színű, érett állapotban piros. Bogyója nagy, 17-24 cm hosszú, 3,5-4,5 cm vállszélességű, tömege 80 g. Az év bármely szakaszában jól hajtatható.
Kurtovszka kápia: Erőteljes növekedésű. A bogyó nagy, enyhén lapított, kúpos, sötétzöldből sötétpirosba érő „kápia” típusú paprika. Vastag húsú, édeskés, szedés után hetekig is eltartható. Terméssúlya 120–180 g. Szabadföldi termesztésre és fólia alatti hajtatásra alkalmas. Friss fogyasztásra kiváló.
Csángó F1: Folytonnövő, termése zöldből pirosra érik, csüngő állású, lapított, tömege 120-140 g, vastaghúsú, édes, nagyon jó ízű. Hajtatásra és szabadföldi termesztésre alkalmas, jó stressz tűrő képességű, bőtermő. Kiváló zamata sütve érvényesül a legjobban.
Californiai piros: Folytonnövő, hosszú tenyészidejű, nagytestű, vastaghúsú paprika. Blocky típusú bogyói sötétzöldből pirosba érők, 90-110 g átlagtömegűek. Szabadföldi termesztésre és hajtatásra ajánlott.
Golden Calwoner: Folytonnövő, szabadföldi, blocky típusú, nagytestű, vastaghúsú paprika. Bogyói sötétzöldből sárgába érők, 90-110 g átlagtömegűek. Friss fogyasztásra kiváló.
Almapaprika: Szabadföldi termesztésre alkalmas, folytonnövő fajta. Kellemesen csípős, vastag húsú, 40-45 g átlagtömegű bogyója savanyításra, friss fogyasztásra alkalmas.
Édesalma: Szabadföldi termesztésre alkalmas, folytonnövő fajta. Bogyója édes ízű, vastag húsú, 55-60 g átlagtömegű. Savanyításra és friss fogyasztásra is alkalmas.
Koral: Erősen csípős cseresznyepaprika! Bogyója gömbölyű, sötétzöld színű, éretten élénkpiros. Íze erősen csípős, felfűzve szárítmányként ételízesítő, üvegbe rakva savanyúságként fogyasztható. Szabadföldi termesztésre ajánlott.
Óriás cseresznye: Óriás cseresznyepaprika. Erőteljes növekedésű, óriás, felálló bogyójú fajta. Bőtermő, az időjárási viszontagságokat jól tűri. A bogyó sötétzöldből sötétpirosra érő, csípős ízű. Helyrevetéssel is termeszthető. Káposztával töltve kiváló savanyúság készíthető belőle.
Paprika vetőmag vásárlás >>>
Fűszerpaprika fajták
Hírös F1: Csípős, középérésű fűszerpaprika. Nagy hozamra képes, kifejezetten nagy bogyókkal rendelkező folyton növő, csüngő típus. Termése 16-18 cm hosszú. Kiváló minőségű őrlemény alapanyagot biztosít.
Palotás: F1: Folytonos növekedésű fűszerpaprika. Nagyméretű, csüngő bogyóval, magas hozammal, jó stressz toleranciával rendelkezik. Csőhossza 12-17 cm. Magas szárazanyagtartalmú.
Szegedi-20: Folytonnövő, csípősség nélküli fajta. Tenyészideje a szegedi fajták között a legrövidebb. Palántázással és helyre vetéssel egyaránt termeszthető. Termése csüngő helyzetű, 10-12 cm hosszú. Termőképessége jó. Magas szárazanyag- és festéktartalma miatt az egyik legelterjedtebb tájfajta.
Szegedi 80: Csüngő termésállású, csípősség nélküli fajta. Bogyója 12-14 cm hosszú, éretten sötétpiros. Betegségekkel szembeni toleranciája megfelelő. Helyrevetve és ültetve is sikeresen termeszthető. Korai érése miatt termésbiztonsága igen jó.
Szegedi 178: Csüngő termésállású, csípős fajta. Bogyója az erek mentén kissé lapított, enyhén behorpadó. Vége kissé tompa, 10-12 cm hosszú. Színe éretten élénkpiros. Betegségekkel szemben ellenálló. Helyrevetve és palántázva is sikeresen termeszthető. Csípős őrlemény készíthető belőle.
Kármin: Korai érésű. Csípősség nélküli, csüngő termás állású, folytonos növekedésű fajta. Magas a festéktartalma.
Kalóz: Folytonnövő, csüngő termésű, kellemesen csípős ízű fajta.
Kalorez: Középkorai érésű. Folytonos növekedésű, csüngő termésű, édes ízű.
Kaldom: Korai érésű, determinált növekedésű, édes ízű fajta. Palántázva vagy helyrevetve is termeszthetjük. Termése felálló, 10-15 cm hosszú, 25-30 g átlagtömegű, festékanyagtartalma igen magas. Szedés után 5-6 hétig utó érleljük.
Macskasárga: Folytonnövő, szabadföldi termesztésre ajánlott fajta. Felálló termése kis méretű, hosszúkás, hegyes végű, sötétzöldből sárgára érő. A bogyó tömege 9-10 g. Íze csípős. Felfűzésre, ételízesítésre ajánlott.
Tüzes sárga: Közép-zöldből sárgára érő, hegyes erős típus. 12 cm hosszú bogyót nevel. Bőtermő szabadföldi fajta. Felfűzve, megszárítva, díszítésre, ételek ízesítésére egész évben használható.
Tüzes piros: Közepes növekedésű, csüngő termésű fajta. A bogyó 10 cm hosszú, ceruza vastagságú, közép zöldből pirosra érő, igen csípős ízű. Helyrevetéssel is termeszthető, bőtermő fajta. Felfűzve, megszárítva egész évben kiváló ételízesítő.
Paprika vetőmag vásárlás >>>
A paprika igényei, termesztése
A paprika az igényesebb zöldségek közé tartozik, vonatkozik ez tápanyag, víz meleg és fényigényére egyaránt. A kertben napos helyen termesszük, mivel fényhiányos helyen virágai lehullanak, nem kötnek. Az ideális hőmérséklet kb. 25 fok, 12-14 órás napsütés mellett.
A paprika legjobban, a tápanyagban gazdag vályogtalajokat kedveli, túlságosan kötött talajok esetében a levegőzöttségre, míg homoktalajokon a víz és tápanyagellátásra kell kiemelten figyelni.
Magas tápanyagigénye miatt frissen trágyázott ágyásban érdemes termeszteni. A megfelelő méretű és mennyiségű terméshez nitrogént igényel, azonban a nitrogén túladagolása éppen ellenkező hatást eredményez.
Az ágyást már előző ősszel ássuk fel gondosan és mélyen, majd pedig frissen trágyázzuk. Ugyanabban az ágyásban egymás utáni két évben ne neveljünk paprikát! A paprika megfelelő fejlődéséhez és a bőséges, ízletes terméshez rendszeres öntözést is igényel, valamint a fejtrágyázásról sem szabad elfeledkeznünk.
A paprika gondozása során a rendszeres kapálást és gyomlálást, valamint a növényvédelmet is meg kell említeni teendőként. Számos vírusos és gombás betegség támadhatja meg, valamint jó néhány kártevője is ismert, mint például a levéltetvek, takácsatkák.
A megfelelő gondozás mellett a paprika bőséges terméssel örvendeztet meg minket, melyeket, akkor kell leszedni, amikor elérik a fajtára jellemző méretet és színt. Ne tépjük a termést, hanem vágjuk le éles késsel, ollóval, vagy pattintsuk le, úgy hogy másik kezünkkel fogjuk a tövet.
A paprikát palánta ültetésével termeszthetjük a legegyszerűbben. A palántákat fűtetlen fóliasátorba április közepén, míg szabadba május közepétől, a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki 30 x 30 cm-es távolságra.
Palántákat vásárolhatunk a kertészetekben is, de saját magunk is egyszerűen nevelhetünk kiültetésre szánt palántákat. Palántaneveléshez beltérben márciustól vethetjük el a magokat kisebb edényekben, melyeket laza szerkezetű földkeverékkel töltünk meg.
A magokat érdemes egy éjszakára beáztatni a vetés előtt. A csírázáshoz kellemes meleg és fény szükséges, ideális hely például az ablakpárkány. A fiatal növényeket 4 hét után egyszer érdemes átültetni. A palántákat áprilistól kezdetjük edzeni a májusi kiültetéshez.
Ültessük el a palántákat a megfelelően előkészített ágyásba és gondozzuk őket a paprika igényeinek megfelelően.
Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!
Képek forrása: Pixabay.com
Források: Kertimag.com; ZKI.hu