paradicsom

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, mely Közép és Dél-Amerikában őshonos, napjainkban világszerte termesztik. Bogyótermése C-vitaminban gazdag, számos más vitamint is tartalmaz, kalória tartalma alacsony.

Változatosan felhasználható zöldség, nyersen, aszalva, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak egyaránt kitűnő. Paradicsomot balkonon és a kertben egyaránt termeszthetünk.

A kertészetek kínálatában számos paradicsom fajta magját és palántáját vásárolhatjuk meg, ezek a paradicsomok lehetnek determinált növekedésűek, féldeterminált növekedésűek és folyton növők. A széles fajtaválasztékból biztosan találunk kedvünkre valót!

Mi jellemző a determinált növekedésű és a folyton növő paradicsomra?

A determinált paradicsom jellemzői

A determinált paradicsomot, akár bokorparadicsomnak is nevezhetjük, törpe és magasabb változatokat is vásárolhatunk a kertészetekben. Közös jellemzőjük, egy előre jól meghatározható magasság elérése után nem növekednek tovább.

Bokros növekedés jellemző ezekre a paradicsom fajtákra ezért jó választást jelentenek akkor is, ha például teraszon, erkélyen szeretnénk paradicsomot nevelni.

A determinált paradicsom másik jellegzetessége a terméshozama. A termés nagyjából egyszerre érik be, kb. 1 hónap leforgása alatt leterem a paradicsom tő, így rövid időn belül kell nagyobb mennyiségű paradicsom elfogyasztásáról és feldolgozásáról gondoskodnunk.

A folyton növő paradicsom jellemzői

A folyton növő paradicsom a determinált paradicsommal ellentétes adottságokkal rendelkezik. Az adott idényben folyamatosan növekszik, több méteres magasságot érhet el, és folyamatosan terem.

A folyamatos termés ebben az esetben azt jelenti, hogy egyszerre csak néhány szem érik be, így nem kell egyszerre nagy mennyiségű paradicsomot tárolni és feldolgozni. A több méteres magasságot is elérő főhajtásuk miatt mindenképpen erős támasztékot igényelnek ezek a paradicsomfajták.

Ha már eléggé kedvet kaptunk a paradicsom termesztéséhez, és eldöntöttük, milyen fajtát szeretnénk termeszteni, érdemes megismerkednünk a paradicsom igényeivel és a termesztés menetével.

Paradicsom fajták

paradicsom

Kép forrása: Pixabay.com

Lugas F1: Házikertbe támrendszer melletti termesztésre és fűtetlen fólia alatti hajtatásra alkalmas fajta. Folytonos növekedésű, az őszi fagyokig szedhető. Kemény, jó minőségű bogyói megnyúlt gömb alakúak, 60-70 g átlagtömegűek.

Kecskeméti 3 F1: Determinált növekedésű. Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Egy időben érő bogyói közép-nagyok, kemények, megnyúlt gömb alakúak, súlyuk 70-80 g. Igen jó ízű, jól szállítható.

Kecskeméti-407: Determinált növekedésű. Erőteljes bokrot képező, középérésű fajta. Bogyói lapított gömb alakúak, sokrekeszűek 120-130 g tömegűek, kocsánymentesen válnak le. A fuzáriumos és verticilliumos tőelhervadásnak ellenáll. Friss fogyasztásra ajánlott fajta.

Kecskeméti 549: Középkorai érésű fajta. Vetéstől számítva 120-125 napos tenyészidejű. Bogyói egy színből érnek, kissé megnyúlt, szögletes alakúak, átlagsúlyuk 60-70 g. Főként befőzésre javasolt, hámozásra is alkalmas.

Kecskeméti jubileum: Erős növekedésű determinált, középérésű fajta, szabadföldi termesztésre. Szára erős, szilárd, erőteljes lombozatú. Bogyója nagy, lapított gömb alakú, 110-120 g tömegű, lédús. Befőzésre javasolt, jó ízű paradicsom.

Manó: Korai szabadföldi termesztésre ajánlott, 35-45 cm magasra növő, erős szárrendszerű, determinált növekedésű paradicsomfajta. Rendkívül korai, gyors fejlődésű. Koraisága az első szabadföldi paradicsomtermést biztosítja. Bogyói szabályos gömb alakúak, 50-60 g tömegűek, pirosra érnek és jóízűek. Friss fogyasztásra alkalmas házikerti fajta.

Korall: Közepes tenyészidejű (125-130 napos) szabadföldi termesztésre ajánlott. A legjobb ízű paradicsomfajta. Determinált növekedésű, erőteljes bokrot képez. Jól kötődő, kiváló termőképességű. Bogyói egy színből érnek, egyöntetűek, 120-130 g tömegűek, a szállítást jól bírják. Könnyen, jól szedhető bogyói kocsánymentesen válnak le. Friss fogyasztásra és házikerti termesztésre javasolt. Verticilliumos és fuzáriumos tőhervadásnak ellenáll.

Mobil: Determinált, erőteljes növekedésű, középkésői, nagy termőképességű, szabadföldi fajta. Lapított gömb alakú, 120-140 g-os bogyói friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére ajánlottak.

Zömök: Korai érésű, determinált növekedésű, friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére alkalmas. Bogyója megnyúlt hengeres, kemény, 60-70 g átlagtömegű, sokáig a száron tartható, repedésre nem hajlamos.

Elán F1: Korai szabadföldi termesztésre javasolt, determinált növekedésű hibrid. Igen korai fajta, tenyészideje 105–110 nap. Edzett, erős palántából ültessük. Termőképessége kiváló, alacsony hőmérsékleten is jól kötődik. Bogyói egy színből érnek, gömb alakúak, 80–90 g tömegűek, jól szállíthatók. Friss fogyasztásra alkalmas, jó ízű paradicsom. Verticilliumos tőhervadásnak ellenáll.

Tomosa F1: Fürtös termésű hibrid, az őszi fagyokig szedhető. Kemény bogyói gömb alakúak, átlagtömegük 80 g.

Ace 55: Determinált növekedésű, középkései házikerti fajta. Óriás, enyhén lapított gömb alakú bogyói 180-220 g-osak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló.

Marmande: Közepes tenyészidejű, erős növekedésű determinált fajta. Gerezdes, lapított gömb alakú 120-140g-os bogyói kocsánymentesen szedhetők. Friss fogyasztásra, befőzésre kiváló.

Ökörszív: Középkései, magas növésű, szabadföldi fajta. Kárminpiros színű termése szív alakú, átlagtömege 400-450 g. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely befőzésre és friss fogyasztásra kiváló.

Brutus: Korai, folytonnövő fajta (1,9 m) szabadföldi termesztésre. Termése megnyúlt gömb alakú, 260 g átlagtömegű, egy színből érő. Íze finom, zamatos, befőzésre kiváló.

Roma VF: Determinált, erőteljes növekedésű, középkésői, nagy termőképességű, szabadföldi fajta. Lapított gömb alakú, 120-140 g-os bogyói friss fogyasztásra és sűrítmény készítésére ajánlottak.

San Marzano: Középkései folytonnövő házikerti fajta. Hosszú, hengeres alakú bogyói 100-130 g-osak, kevés magot tartalmaznak. Színe sötétpiros, friss fogyasztásra, befőzésre kiváló, jól hámozható, salátának könnyen szeletelhető.

Romus: Középmagas növésű, szabadföldi fajta. Sárga színű termése gömbölyű, átlagtömege 110-125 g. Húsos, nagyon jó ízű paradicsom, mely friss fogyasztásra alkalmas.

Krími fekete: A Fekete tenger mellől származó ízletes, gömb alakú, 150-250 g átlagtömegű, erőteljes növekedésű paradicsomfajta.

Paradicsom vetőmag vásárlás >>>

Cseresznye és koktélparadicsom fajták

koktélparadicsom

Kép forrása: Pixabay.com

Cherolla F1: Középerős növekedésű, korai érésű koktélparadicsom. Szabadföldön és fólia alatt egyaránt termeszthető. Bogyója gömbölyű, élénkpiros, repedésre nem hajlamos. A tövek folytonnövők, nyitott lombozatúak. A bogyók átlagos tömege 15-20 g. Egy fürtben körülbelül 20 bogyó terem. Bogyója kemény és jó ízű, fürtben is szedhető. Hervadásos betegségeknek ellenáll. Kiválóan alkalmas dekorációhoz és saláták készítéséhez.

Sungold: Édes ízű, narancssárga színű terméseket hozó, folytonnövő koktélparadicsom fajta. Korai érésű, folytontermő. Bogyói puhák, átlagtömegük 12 g, egész nyáron és kora ősz folyamán szedhetők. Fürtjei nagyok, lazák, gyakran elágazódóak.

Tomatoberry: Különleges, eper alakú termésű, korai érésű koktélparadicsom fajta. Rendkívül édes, piros színű terméseit fürtökben érleli. Bogyói aprók, 10-15 g súlyúak. Folytonos növekedésű, karózást igényel. Friss fogyasztásra, hidegtálakra, salátákba is kitűnő.

Perun: Édes, bőtermő, folytonnövő, sárga színű körte alakú koktélparadicsom. Támrendszert igényel.

Goldkrone: Sárga bogyójú, folytonnövő, támrendszert igénylő koktélparadicsom. A termések átlagtömege 20-30 g.

Limetto: Bő termést hozó, zöld termésű cseresznyeparadicsom, mely friss, gyümölcsös ízű. Akkor érdemes leszedni, amikor a termés héja enyhén sárgává és fényessé válik. A növények nagyon robosztusak, növényházakban és szabadföldön is jól növekednek.

Coralina: Erős, folyamatos növekedésű, piros színű, édes ízű koktélparadicsom. Támrendszert igényel, a fagyokig folyamatosan virágzik.

Sweet million F1: Folytonnövő koktélparadicsom, támrendszert igényel. Apró, kerek, piros terméseit hosszú fürtökben érleli. Rendkívül édes íze miatt friss fogyasztásra ajánlott, de salátákban is kitűnő. Hosszú tenyészidejű, júliustól őszig, folyamatosan és gazdagon terem.

Mcdreamy: Folytonnövő, igen korai érésű, viszonylag kemény bogyójú, mini szilva alakú snack paradicsom. Bogyói 10-12 g átlagtömegűek, magas szárazanyag-tartalmúak.

Radana: Folytonnövő, karó mellet nevelhető, 1,2-1,5 m-es magasságot elérő szendvicsparadicsom. Apró piros, körte alakú bogyói késő őszig teremnek. Friss fogyasztásra, hidegtálak készítésére alkalmas, ízletes fajta.

Black cherry: Rendkívül bőtermő koktélparadicsom fajta, hosszú fürtökben hozza rengeteg apró, gömbölyű, sötét, pirosas barna színű termését. Betegségekkel szemben ellenálló, azonban sok eső hatására kissé reped.

Sungreen: Folytonnövő, közepesnél gyorsabb növekedésű, enyhén megnyúlt gömb alakú, zöldre érő koktélparadicsom. Fürtjei elágazók, bogyói közepesen kemények, édesek, átlagtömegük 25 g. Akkor szedhető, amikor a termések zöld színe már kissé sárgás árnyalatúra változik.

Vilma: Korai érésű, cserépben és balkonládában is nevelhető paradicsom. Szabadföldön, fólia alatt és lakásablakban való termesztésre egyaránt alkalmas. A tövek nagyon alacsony növekedésűek, ezért a kiskertek ideális növénye. A bogyók átlagos tömege 15-20 g. Termései gömbölyűek, élénkpirosak és jóízűek. A növényeket felhasználhatjuk dekorációs célokra is.

Bajaja: Törpe növekedésű, korai érésű fajta. Balkonládában vagy nagyobb cserépben is termeszthető. Apró, gömb alakú bogyói friss fogyasztásra alkalmasak.

Paradicsom vetőmag vásárlás >>>

A paradicsom igényei, termesztése

paradicsom palánta

Kép forrása: Pixabay.com

A paradicsom az igényesebb zöldségek közé tartozik, vonatkozik ez tápanyag, víz, meleg és fényigényére egyaránt. A kertben napos helyen termesszük.

Legjobban, a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Magas tápanyagigénye miatt frissen trágyázott ágyásban érdemes termeszteni. Az ültetés előtt 2-3 héttel, javítsuk fel a talajt, dolgozzunk be érett komposztot vagy istállótrágyát a talajba. A magasabb növekedésű fajták támasztékot igényelnek, erre is legyen gondunk.

A paradicsom megfelelő fejlődéséhez és a bőséges, ízletes terméshez rendszeres öntözést igényel, valamint a trágyázásról sem szabad elfeledkeznünk. A talaj nedvességtartalmát tovább megőrizhetjük, a kijuttatott öntözővíz jobban hasznosul, ha gondoskodunk talajtakarásról. Az öntözés rendszeres, egyenletes legyen, mivel ingadozó vízellátás mellett a paradicsom felrepedhet.

A paradicsom gondozása során számos egyéb feladattal is számolnunk kell. A rendszeres kapálást és gyomlálást ne hanyagoljuk el. A hónaljhajtások kicsípéséről, azaz a kacsolásról sem szabad elfeledkezni, ha egészségesebb növényt és több termést szeretnék.

A paradicsom kacsolása (metszése)

A paradicsom kacsolása, melyet fattyazásnak vagy épp metszésnek is szokás nevezni, egyáltalán nem akkora ördöngösség, mint amilyennek elsőre tűnik. A kacsolás során eltávolítjuk a hónaljhajtásokat, ezek lényegében kisebb oldalhajtások, melyek a főhajtás és az ágak találkozásánál fejlődnek ki.

Kacsolni, csak a folytonnövő és a féldeterminált paradicsomokat szükséges, a determinált növekedésű paradicsomokat nem, mivel ezzel visszafognánk a növekedésüket, mely egyébként is korlátozott.

Miért is fontos a kacsolás? A paradicsom, kacsolás nélkül is terem, azonban, ha elvégezzük ezt a műveletet, bőségesebb termésre számíthatunk, a növényünk pedig nem burjánzik el. Ha nem távolítjuk el a hónaljhajtásokat, egyre több, dús levélzetű hajtás fejlődik, amelyeken nem teremnek.

Kacsolni elegendő általában heti egy alkalommal, ha esetleg egy-két alkalom kimarad, akkor sem történik tragédia. A kacsolás során csak néhány szabályt kell betartani ahhoz, hogy sikerrel járjunk:

  • Olyan ágakat, melyek a virágok felett fejlődnek, ne távolítsunk el, mert ezek virágokat fognak hozni.
  • Ne várjuk meg, míg megnőnek a hónaljhajtások, egyrészt a fejlődésük energiát von el a növénytől, másrészt, ha későn távolítjuk el őket, megsérülhet a paradicsomtő.
  • A hajtásokat könnyebb letörni, ha kora reggel végezzük a kacsolást, mivel később a meleg hatására, puhává válnak és szakadnak.
  • A felesleges hajtásokat az ujjainkkal összecsípve távolítsuk el, az erősebb hajtásokat éles késsel, vagy metszőollóval. Figyeljünk rá, hogy minél kisebb sérülést okozzunk a növénynek.
  • Ha a földből egy második főhajtás is kihajt, távolítsuk el, esetleg, ha nagyon sok helyünk van, meghagyhatjuk, de a legtöbb esetben célszerűbb kiemelni a földből.

A növényvédelem szintén fontos feladat, mivel a paradicsomot számos betegség támadhatja meg, valamint jó néhány kártevője is ismert. Gyakori a termés csúcsi részének foltban történő elváltozása, mely a kalcium hiány jele. Kártevők közül az üvegházi molytetű, gyapottok bagolylepke és a poloska is károsíthatja.

A megfelelő gondozás mellett a paradicsom bőséges terméssel örvendeztet meg minket. A kifejlett méretű terméseket már zöld állapotban is leszedhetjük, mivel a paradicsom utóérő, így is beérik. Ezzel megelőzhető, hogy a paradicsom sérüljön. Természetesen azt is megvárhatjuk, hogy a növényen érjen be a termés.

A paradicsomot előnevelt palánta ültetésével termeszthetjük a legegyszerűbben, palántát vásárolhatunk a kertészetekben, valamint magról magunk is egyszerűen nevelhetünk. A kiültetés ideje a fagyveszély elmúltával, május közepén érkezik el.

A palántaneveléshez márciusban vetjük el a magokat beltérben, laza szerkezetű földkeverékkel megtöltött cserepekbe, tejfölös poharakba, palántanevelő tálcába. A magokat csak vékonyan takarjuk földdel.

Kellemesen meleg, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett szépen kicsíráznak. Jó hely például számukra az ablakpárkány. A fiatal növényeket, szoktatás után, a fagyosszenteket követően ültethetjük ki az előkészített ágyásba. 30 – 50 cm-es tőtávolságot hagyjunk, a töveket ültessük mélyre, az alsó leveleket is fedje be a föld, így elősegíthető a járulékos gyökerek fejlődése.

Gondozzuk a fiatal növényeket a korábban írtak szerint, és élvezzük munkánk jól megérdemelt „gyümölcsét”, amikor elérkezik a szedés ideje!

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Kertimag.com; ZKI.hu; Szupermenta.hu; Hobbikert.hu

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.