patisszon

A patisszon a tökfélék családjába tartozó növény, melyet lapított csillag alakú vagy gömbölyű termése miatt csillagtöknek is nevezünk. Az Egyesült Államok keleti vidékén és Észak-Mexikóban őshonos növény, C-vitaminban gazdag, emellett nyomelemeket és B-vitaminokat is tartalmaz.

Változatosan elkészíthető rántva, köretként, egytálételként is fogyaszthatjuk, a kisebb termésekből savanyúság készülhet. Ha patisszont szeretnénk termeszteni a kertben, először érdemes megismerkednünk az igényeivel, valamint a termesztés menetével.

Patisszon fajták

Vetőmag vásárlás során leggyakrabban az Óvári fehér fajtával találkozhatunk az üzletek vetőmag kínálatában, illetve időnként előfordul az igazi különlegességnek számító Aranysárga fajta is, ami, ahogy a neve is utal rá, sárga színű. Ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Óvári fehér: Szabadföldi termesztésre alkalmas, indátlan típusú csillagtök. Tenyészideje 90-100 nap. Fehér héjú termése vastag, fehér húsú, szedési időponttól függően 0,15-1, 5 kg tömegű.

Aranysárga: Sárga színű, patisszon különlegesség, kis méretben szedve, rendkívül dekoratív vegyes savanyúságokban. Termesztése nem tér el a hagyományos fajta termesztésétől.

Patisszon vetőmag vásárlás >>>

A patisszon igényei, termesztése

A patisszon fény és melegigényes növény, mely nem igazán kényes a talaj típusára, az azonban lényeges, hogy tápanyagban gazdag talajba ültessük. A megfelelő fejlődéshez és nagy, egészséges termések neveléséhez öntözést igényel. Gondozása során a rendszeres gyomlálásra kell még figyelnünk.

Helyre vetéssel és előnevelt palánták kiültetésével termeszthetjük a kertben. A palántaneveléshez áprilisban vessük el a magokat kis műanyag poharakba, melyeket laza szerkezetű földkeverékkel töltünk meg.

Kellemesen meleg világos helyen, öntözés mellett szépen kicsíráznak a magok. A palánták kb. 3 hét múlva érik el azt a fejlettséget, hogy már kiültethetők a szabadba.

Ne sokkoljuk a palántákat, ne ültessük őket azonnal ki, először néhány napig szoktassuk őket a kinti körülményekhez, vigyük ki őket nappal a szabadba. A kiültetett palántákat gondozzuk a korábban írtaknak megfelelően.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.