petrezselyem

A petrezselyem a Földközi-tenger vidékéről származó kétéves növény, két típusát termesztjük, az egyik a gyökérpetrezselyem, a másik pedig a metélőpetrezselyem. A gyökérpetrezselyem erős, húsos, fehér színű karógyökeret és intenzív ízű leveleket fejleszt, míg a metélőpetrezselyem kevésbé erőteljes ízű, dús levélzetet nevel.

A gyökérpetrezselyem gyökere és levele egyaránt felhasználható a konyhában, a metélőpetrezselyem főként hullámos levelű változata, akár dísznövényként is ültethető. A hullámos levelek kiválóan alkalmasak ételek díszítésére is az ízesítés mellett.

A gyökérpetrezselyem pincében vagy veremben jól tárolható, a levágott petrezselyem levelek pedig a fagyasztást is jól bírják. Ha szeretnénk petrezselymet termeszteni, először érdemes megismerkednünk különböző fajtáival, környezeti igényeivel és gondozási tudnivalóival.

Petrezselyem fajták

Gyökérpetrezselyem fajták

Hosszú: Jól tárolható, nagy hozamú, hosszú tenyészidejű (200-220 nap) fajta. Nagyon lassan kel, csak mélyen megmunkált talajon ad jó minőségű termést, sekélyen művelt talajban elágazik. Gyökere 20-24 cm hosszú, hegyes gyökere lefelé egyenletesen keskenyedik. Sötétzöld levélzete középerős.

Félhosszú: Jól tárolható, középkésői fajta. Kúp alakú gyökere közepesen hosszú, válla enyhén csapott, felszíne krémszínű, húsa fehér színű, nagyon ízletes.

Korai cukor: Korai, szabadföldi és fólia alatti termesztésre alkalmas, rövid tenyészidejű (140-150 nap) fajta. Széles vállú, hirtelen elkeskenyedő gyökérzetű, húsa fehér színű. Friss fogyasztásra javasolt fajta.

Konika: Korai szabadföldi termesztésre és hajtatásra ajánlott, rövid tenyészidejű (140-150 nap) fajta. Középerős lombja kékeszöld árnyalatú. Széles vállú gyökere, rövid (12-15 cm), kúp alakú, sárgásfehér felületű. Friss fogyasztásra alkalmas.

Hanácka: Jól tárolható, késői fajta. Lisztharmattal, rozsdásodással és tárolási betegségekkel szemben ellenálló. Kúp alakú gyökere közepesen hosszú, felszíne krémszínű, húsa fehér és ízletes.

Olmützi: Nagyon jól tárolható, kései, hosszú tenyészidejű fajta. Rozsdásodásra nem hajlamos, jó szárazságtűrő gyökérpetrezselyem. Gyökeres hosszú, hegyes, haránt barázdált és szürkésfehér árnyalatú. Húsa ízletes.

Arat: Tárolásra és friss felhasználásra is termeszthető, fásodásra és pudvásodásra nem hajlamos, egyöntetű, hófehér húsú fajta. A hagyományos félhosszú fajtánál egyöntetűbb, jobb minőségű gyökeret nevel. Hosszú-félhosszú köztes típus, szépen kitelt, ék alakú, hófehér gyökértesttel.

Petrezselyem vetőmag vásárlás >>>

Metélőpetrezselyem fajták

Simalevelű: Kizárólag lombjáért termesztett metélőpetrezselyem, mely levesek ízesítésére, szendvicsekhez és hidegtálak díszítésére is használható. Sűrű állású levelei csipkézett szélűek, gyökere vékony, elágazó. Nagyon lassan kel.

Mohafodrozatú: Dús lombjáért termesztett, díszítésre kiválóan alkalmas metélőpetrezselyem. Szendvicseket és hidegtálakat díszíthetünk, valamint leveseket ízesíthetünk vele. Gyökere vékony, elágazó. Cserépben nevelve egész télen szedhetjük.

Petrezselyem vetőmag vásárlás >>>

A petrezselyem igényei, termesztése

petrezselyem

Kép forrása: Pixabay.com

A petrezselyem hidegtűrő növény, mely mélyrétegű, tápanyagban gazdag, üde talajban fejlődik legszebben. Ha nincs elég mélyen megművelve a talaj, a petrezselyem gyökerek elágaznak, vagy görbék lesznek.

A gyökérpetrezselyem fiatalabb gyümölcsfák alatt, vagy szőlősorok között is termeszthető, nem kimondottan fényigényes, a metélőpetrezselyem világos helyre való, utóbbi a gyökérpetrezselyem számára is megfelelő.

A petrezselyem vízigényes növénynek számít, ugyanakkor a vizet mélyebbről is felveszi, és jól hasznosítja. A csírázáshoz és a kezdeti növekedéshez igényli a legtöbb vizet, ha száraz a tavasz, már tavasszal is öntözést igényel.

A petrezselyem termesztésével kapcsolatos teendők között meg kell említeni a gyomlálást is, kézzel húzzuk ki a gyomokat, ne használjunk gyomirtót. A petrezselyem kártevői közül a talajlakó kártevőket, valamint a levéltetveket lehet megemlíteni, illetve időnként lisztharmat is károsíthatja a növényt.

A gyökérpetrezselyem vetése

A gyökérpetrezselyem márciustól vethető szabadföldbe a vetéshez közönséges vetőmagot és drazsírozott magot is vásárolhatunk. A petrezselyem magjai nagyon aprók, és nehezen csíráznak, ha nem elég nedves a talaj, akár 4-5 hétig is elfekszenek.

Ha drazsírozott magot vetünk, könnyebben tudjuk tartani a megfelelő tőtávolságot, és jóval kevesebbet, vagy egyáltalán nem kell ritkítanunk a kikelt növényeket. A közönséges vetőmagot érdemes a vetés előtti napon beáztatni, vagy nyirkos homokba keverni és meleg helyen tartani a vetésig, ez megkönnyíti a csírázást.

A petrezselyem vetéséhez készítsünk vetőbarázdát, ez 3-4 cm mély, egyenes sor legyen. Ha ezzel meg vagyunk, öntözzük be a vetőbarázdát és szórjuk bele a magokat. A magok közötti ideális távolság 3-4 cm, a sortávolság 30cm legyen.

Takarjuk be a magokat és kicsit tömörítsük a földet, ha száraz a tavasz, hetente öntözzük a vetésünket. Tartsuk gyommentesen a területet, ha túl sűrűn kel a vetésünk, akkor egyeljük ki őket. A kihúzott kicsi növényeket már felhasználhatjuk a konyhában.

A metélőpetrezselyem vetése

petrezselyem

Kép forrása: Pixabay.com

A metélőpetrezselyem márciustól szakaszosan egészen júniusig vethető, vethetjük szabadba végleges helyére, vagy cserépbe, konténerbe is. A cserépben előnevelt petrezselymet fokozatos kiszoktatás után kiültethetjük az előkészített ágyásba, de tovább nevelhetjük cserépben is.

Cserében, konténerben történő neveléshez töltsük meg az edényt jó minőségű földkeverékkel. A magokat áztassuk be vagy keverjük nedves homokba a gyökérpetrezselyem vetésénél írt módon. Szórjuk a magokat a földre és csak nagyon vékonyan takarjuk homokkal vagy földdel és öntözzük meg a vetést.

Az edényt, amibe petrezselymet vetettünk, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű, világos helyre tegyük. Ideális esetben a csírázás 2-3 hét, ha hűvösebb van, akkor több mint egy hónap is lehet.

Ha ősszel cserépbe ültetünk néhány tövet, akkor a lakásban, világos helyen tartva, télen is használhatjuk a konyhában.

Bízunk benne, hogy összefoglalónk hasznos volt a petrezselyem termesztéséhez. Bőséges termést, sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.