póréhagyma

A póréhagyma (Allium porrum) a hagymák családjába tartozó évelő növény, mely a francia és a kínai konyha ételeinek egyik kedvelt hozzávalója. Érdekesség, hogy már az ókori egyiptomiak is fogyaszthatták a póréhagymát, erre utalnak az ebből az időszakból származó leletek között talált póré maradványok.

Használható a vöröshagyma helyettesítésére, remekül illik salátákba, nyersen szendvicsben fogyasztva is ízletes, ínycsiklandó krémlevest is főzhetünk belőle. Vitaminok közül A, B1, B2, C és K-vitamin tartalma számottevő, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, mangánt és folsavat is.

Pozitív hatásai a fokhagymáéhoz hasonlóak, kevésbé erős, kellemes hagyma íze miatt, azok számára is fogyasztható, akik a fokhagyma erőteljes ízét nem bírják. Ha szeretnénk póréhagymát termeszteni a kertben elsőként érdemes megismerkednünk a póréhagyma igényeivel, fajtáival, valamint termesztésének menetével.

Póréhagyma fajták

Winner: Fagytűrő, áttelelő fajta őszi termesztésre. Tavaszig folyamatosan szedhetjük. Salátaként és zöldhagymaként is fogyaszthatjuk.

Tétényi áttelelő: Nagy hozamú, szabadban áttelelő fajta, mely friss fogyasztásra és szárításra is kitűnő. Szára vastag, egyenes, középhosszú. A növény magassága kb. 60-70 cm, levélszíne kékeszöld, közép-zöld, keskeny felálló, a csúcsi részben kissé visszahajló.

Caretan: Késő ősszel is szedhető, fagytűrő fajta, mely zöldhagymaként és salátaként is fogyasztható. Hosszú levelei kékeszöld színűek, szára közepesen vékony, fogyasztható szárrésze kb. 12-15 cm hosszú.

Elephant: Közepesen fagytűrő, őszi termesztésre ajánlott fajta. Fogyasztható szárrésze kb. 18-22 cm. Levelei hosszúak, sötétzöld színűek. Zöldhagymaként és salátaként is fogyaszthatjuk.

Póréhagyma vetőmag vásárlás >>>

A póréhagyma igényei, termesztése

póréhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A póréhagymának nyári és téli fajtái vannak, a kertben a téli fajtát érdemes termesztenünk, mivel a nyári fajta tökéletesen kiváltható a fiatal vöröshagymával is. A nyári fajták levelei puhák és halványzöld színűek, míg a télieké kemény és sötétzöld.

A téli póréhagyma termesztése mellett szól, hogy az év azon időszakában fogyasztható, amikor viszonylag kevés friss zöldség érhető el.

A póréhagyma fényigényes növény, napos, világos helyen termesszük, árnyékos helyen, magasabb zöldségek vagy fák árnyékában nem érdemes próbálkoznunk vele. Víz és tápanyagigényes növény, jó állapotú, frissen trágyázott talajban, rendszeres öntözés mellett fejlődik megfelelően. A vetemény gondozása során a rendszeres öntözésre, műtrágyázásra valamint a gyomlálásra és kapálásra kell figyelnünk.

A téli póréhagymát szabadföldbe vetéssel, vagy palántázással termeszthetjük. Magjait 30 cm-es sortávolságra kell elvetni márciusban. A póréhagyma magja nagyon lassan csírázik, ezért a sorok között rendelkezésre álló helyen, akár retket is termeszthetünk. Amire a póréhagyma kicsírázik és megerősödik, addigra a retket, már fel is szedtük.

Ha túl sűrűn vetettünk, akkor 10-12 cm-es tőtávolságra egyeljük ki a vetésből fejlődött növényeket. Ezeket a fiatal póréhagymákat elültethetjük máshova, palántaként használhatjuk őket. A palánták gyökerét csípjük vissza az egyharmadára.

Ha palántákat szeretnénk nevelni, akkor március elején egy ládába vessük el a téli póréhagyma magjait. A palántákat április végén, május elején ültethetjük ki végleges helyükre, egymástól 10-12 cm-es tőtávolságra.

A kiültetett palántákat gondozzuk a korábban írt módon. A téli póréhagyma októberre vastagodik és erősödik meg annyira, hogy már szedhető és fogyasztható.

A póréhagyma legértékesebb része a fehér hagymarésze, azért, hogy ez minél hosszabb legyen, be kell vetnünk egy trükköt. Magról vetett póréhagyma esetében nyár végén fokozatosan feltöltjük a hagymasorokat földdel.

Ha palántát ültetünk, akkor kissé mélyen kell elültetni őket, és később ezek mellett is fel kell tölteni a földet. A palánta mélyre ültetésével, csak mélyrétegű, jól felmelegedő talajok esetében próbálkozzunk.

A betakarított póréhagyma hosszú leveleinek felső részét és gyökerét levágjuk, az elszáradt borítóleveket leszedjük, és már fogyaszthatjuk is. A téli póréhagyma nem fagy el a kertben ezért télen is fogyaszthatjuk. Tárolni homok közé rétegezve, pincében lehet, ehhez a fagyok beálltakor takarítsuk be a termést.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.