retek

A retek az egyik legrövidebb tenyészidejű zöldségünk, melyet már a tavasz első felében is fogyaszthatunk. Tenyészideje 55-60 nap, szerte a világban termesztik. Vegyes termesztésben is nevelhető zöldség, együtt vethető a petrezselyemmel és a sárgarépával, de akár saláta és hagyma közé is vethetjük.

Nagyon ízletes zöldség, gazdag vitaminokban és tápanyagokban, kalória tartalma alacsony, fogyókúrázok is bátran fogyaszthatják. Gazdag A, B és C-vitaminban, emellett jelentős mennyiségű foszfort és káliumot is tartalmaz.

Számos színű és alakú hónapos retek fajtát vásárolhatunk, gumója lehet gömb, henger, tojás vagy szív alakú, piros, lila vagy fehér színű is. Az egyes fajták termesztésében nincs lényeges különbség, a továbbiakban bemutatjuk a retek fajtáit, igényeit és a termesztés menetét.

Retek fajták

retek

Kép forrása: Pixabay.com

Korai legjobb: Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott, jó minőségű hónapos retek. Gumója közép-nagy, kemény, tömött, ragyogó piros színű. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos.

Korai piros: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, rövid tenyészidejű fajta. Lombja kicsi. Gumója gömbölyű, skarlátpiros. Húsa hófehér, héja vékony, pudvásodásra kevésbé hajlamos. Íze kellemes, enyhén csípős.

Ester: Egész évben vethető 31-34 napos retekfajta. Skarlátpiros színű, nagy gumója nem pudvásodik, nem reped ki.

Francia reggeli: Korai hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt kitűnő. Pudvásodásra nem hajlamos. A gumó jellegzetes hengeres alakú, élénkpiros színű fehér végződéssel. Különleges formája és íze miatt nagyon népszerű.

Flamingó: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt fajta. Gumója nagy és gömbölyű, héja világos-piros árnyalatú. Húsa fehér, ropogós, nem pudvásodó. Íze kellemes, enyhén csípős. Lombja nagy, közép-zöld színű.

Húsvéti rózsa 2: Tavasztól őszig termeszthető, gyors növekedésű nyári retek. Félhosszú gumója sötétrózsaszín árnyalatú, lefele keskenyedő, húsa fehér, enyhén csípős.

Róza: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, középhosszú tenyészidejű (30–40 nap) hónapos retek. Lombozata nagy, közép-zöld színű. Gumója nagy, 4,5–5 cm átmérőjű, piros színű, gömb vagy lapított gömb alakú. Húsa fehér, héja vékony. Pudvásodásra nem hajlamos.

Reisenbutter (Óriás vaj): Hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt, gömbölyű, élénkpiros színű, nagy gumójú fajta. 40-50 napos tenyészidejű, jó minőségű hónapos retek. Pudvásodásra, repedésre nem hajlamos. Lombja közép-nagy, világoszöld színű.

Slovana: Fűtetlen fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre javasolt retekfajta. Tenyészideje 32–35 nap. Gumója nagy, hosszúkás alakú, 10 cm hosszú, felső része piros, az alsó pedig fehér színű.

Jánosnapi: 50-70 napos tenyészidejű, nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagyméretű, barnássárga színű, répa alakú. Húsa fehér, ropogós, jó minőségű, pudvásodásra nem hajlamos. Folyamatos vízellátást igényel.

Jégcsap: Szabadföldi termesztésre javasolt, 40-50 napos tenyészidejű, jó minőségű hónapos retek. Gumója üvegesen fehér színű, közép-nagy, hosszú, répa alakú, tömött, pudvásodásra, repedésre nem hajlamos, enyhén csípős ízű.

Japana F1: Szabadföldi termesztésre javasolt, 85 napos tenyészidejű őszi retek. Gyökere fehér színű, hengeres alakú, tompa végű. Jó körülmények között, laza, mélyen művelt talajban 35 cm-re is megnő, bakhátas termesztésnél hosszabb is lehet. Húsa finom, lédús, nem szivacsosodik.

Mikepércsi: Fehér héjú nyári retek szabadföldi termesztésre. Gumója nagyméretű, lapított gömb alakú, jó minőségű, pudvásodásra kevésbé hajlamos. Folyamatos vízellátást igényel.

Müncheni sör: Hosszú tenyészidejű (90-110 napos), jól tárolható fajta. Dús lombja sötétzöld színű. Gumója széles vállú, kúp vagy tojás alakú, fehér színű, kimondottan ízletes. Nem pudvásodik, nyári és őszi fogyasztásra is termeszthetjük.

Téli kerek fekete: Őszi termesztésre javasolt, 90-100 napos tenyészidejű tárolási fajta. Gömbölyű alakú, fekete színű gumója 220-250 g átlagtömegű. Húsa fehér, üregesedésre, pudvásodásra nem hajlamos, enyhén csípős ízű. Jelentős vitaminforrás a téli hónapokban.

Retek vetőmag vásárlás >>>

A retek igényei, termesztése

retek

Kép forrása: Pixabay.com

A retek magja hidegtűrő már 2-3 fokon is csírázni kezd, leggyorsabban 15-20 fokos hőmérsékleten csírázik, a gumóképződéshez sem igényel különösebben meleget.

A retek világos helyen, nyirkos talajban, párás környezetben fejlődik legszebben, ezért ideális növénye a fóliasátraknak. Fényhiányos helyen, a gumóképződés gyenge lesz, inkább csak a lombja fejlődik.

Hosszúnappalos növény, ha hosszúak már a nappalok és rövidek az éjszakák, akkor gyakran felmagzik, emiatt kora tavasszal vetjük. Talajok közül a tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű, homokos talajokat kedveli leginkább.

A gumóképződés idején sok nedvességet igényel, ha nem jut elég nedvességhez, száraz talajban könnyen megpudvásodik és íze is kellemetlenné válik. A retek gondozása a gyomlálásból és esetlegesen a növényvédelemből áll.

Száraz tavaszokon földibolha károsíthatja, mely ellen napi több alkalommal végzett hideg vizes permetezést vethetünk be. Ha a retek gumó megkukacosodik, a gyökérlégy lárvája kell gyanakodni, mely ellen a vetőbarázdába szórt talajfertőtlenítő szerrel védekezhetünk.

A retket elsősorban kora tavasszal vetjük, a rövid tenyészidő miatt, már április második felében fogyaszthatjuk a saját termesztésű zöldségünket. A vetéshez 15-20 cm-es sortávolsággal alakítsunk ki sorokat, a magokat vessük ritkásan, drazsírozott magok esetén 4-5cm-re.

A magokat vékonyan takarjuk földdel, majd pedig tömörítsük egy kicsit a talajt. Végezetül jó alaposan öntözzük be a vetést és később se feledkezzünk el az öntözésről, valamint a gyomlálásról sem. Fogyasztásra mindig a legnagyobb gumókat húzzuk ki először, így a kisebbeknek elég hely, tápanyag és nedvesség jut a további fejlődéshez.

Kevésbé klasszikus vetési időpont a szeptember eleje, ha ilyenkor vetünk retket, akkor október közepén takaríthatjuk be. A vetés menete és a vetemény gondozása a korábban ismertetett módon történik.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.