Retek termesztése – Részletes útmutató

retek

A retek az egyik legrövidebb tenyészidejű zöldségünk, melyet már a tavasz első felében is fogyaszthatunk. Tenyészideje 55-60 nap, szerte a világban termesztik. Vegyes termesztésben is nevelhető zöldség, együtt vethető a petrezselyemmel és a sárgarépával, de akár saláta és hagyma közé is vethetjük.

Nagyon ízletes zöldség, gazdag vitaminokban és tápanyagokban, kalória tartalma alacsony, fogyókúrázok is bátran fogyaszthatják. Gazdag A, B és C-vitaminban, emellett jelentős mennyiségű foszfort és káliumot is tartalmaz.

Számos színű és alakú hónapos retek fajtát vásárolhatunk, gumója lehet gömb, henger, tojás vagy szív alakú, piros, lila vagy fehér színű is. Az egyes fajták termesztésében nincs lényeges különbség, a továbbiakban bemutatjuk a retek igényeit és a termesztés menetét.

A retek igényei, termesztése

retek

Kép forrása: Pixabay.com

A retek magja hidegtűrő már 2-3 fokon is csírázni kezd, leggyorsabban 15-20 fokos hőmérsékleten csírázik, a gumóképződéshez sem igényel különösebben meleget.

A retek világos helyen, nyirkos talajban, párás környezetben fejlődik legszebben, ezért ideális növénye a fóliasátraknak. Fényhiányos helyen, a gumóképződés gyenge lesz, inkább csak a lombja fejlődik.

Hosszúnappalos növény, ha hosszúak már a nappalok és rövidek az éjszakák, akkor gyakran felmagzik, emiatt kora tavasszal vetjük. Talajok közül a tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű, homokos talajokat kedveli leginkább.

A gumóképződés idején sok nedvességet igényel, ha nem jut elég nedvességhez, száraz talajban könnyen megpudvásodik és íze is kellemetlenné válik. A retek gondozása a gyomlálásból és esetlegesen a növényvédelemből áll.

retek

Kép forrása: Pixabay.com

Száraz tavaszokon földibolha károsíthatja, mely ellen napi több alkalommal végzett hideg vizes permetezést vethetünk be. Ha a retek gumó megkukacosodik, a gyökérlégy lárvája kell gyanakodni, mely ellen a vetőbarázdába szórt talajfertőtlenítő szerrel védekezhetünk.

A retket elsősorban kora tavasszal vetjük, a rövid tenyészidő miatt, már április második felében fogyaszthatjuk a saját termesztésű zöldségünket. A vetéshez 15-20 cm-es sortávolsággal alakítsunk ki sorokat, a magokat vessük ritkásan, drazsírozott magok esetén 4-5cm-re.

A magokat vékonyan takarjuk földdel, majd pedig tömörítsük egy kicsit a talajt. Végezetül jó alaposan öntözzük be a vetést és később se feledkezzünk el az öntözésről, valamint a gyomlálásról sem. Fogyasztásra mindig a legnagyobb gumókat húzzuk ki először, így a kisebbeknek elég hely, tápanyag és nedvesség jut a további fejlődéshez.

Kevésbé klasszikus vetési időpont a szeptember eleje, ha ilyenkor vetünk retket, akkor október közepén takaríthatjuk be. A vetés menete és a vetemény gondozása a korábban ismertetett módon történik.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com