salottahagyma

A salottahagyma vagy mogyoróhagyma (Allium ascalonicum) valószínűleg Közép-vagy Délkelet-Ázsiából származik és később innen jutott el a Földközi-tenger keleti országain és Indián keresztül Európába.

A vöröshagymánál kisebb méretű hagyma, íze lágyabb, enyhébb, száraz, hűvös helyen tárolható. A kerekded vagy hosszúkás alakú, vörös, lila vagy szürkés színű kellemes ízű hagymát az ázsiai és a francia konyha is előszeretettel használja. Nem csak főzéshez kiváló alapanyag, hanem savanyúság készítésére is kitűnő.

Konyhakertben egyszerűen termeszthető igényei a vöröshagymáéval megegyezők. A továbbiakban bemutatjuk a salottahagyma igényeit és termesztését.

Hagyma vetőmag vásárlás >>>

A salottahagyma igényei, termesztése

A salottahagyma a vöröshagymához hasonlóan nem melegigényes növény, tenyészidőben 17-19 fokos hőmérséklet mellett fejlődik legszebben. Nem számít vízigényes zöldségnek, a fejlődése elején igényel nedvességet, később inkább meleg, száraz környezetet.

Talajok közül a humuszban gazdag, laza szerkezetű, jól művelt talajokat kedveli leginkább, a frissen trágyázott talajt viszont nem szereti, ezért érdemes olyan helyen termeszteni ahol 2-3 éve trágyáztunk. Napos, világos helyen termesszük, árnyékos helyen nem várhatunk bőséges termést.

A salottahagymát erős sarjképzési hajlam jellemzi, termeszteni a szétszedett sarjak elültetésével lehet a legegyszerűbben. A sarjakat kora tavasszal március elején, valamint ősszel szeptember végén és októberben lehet elültetni.

Alakítsunk ki sorokat egymástól 20-25 cm-es sortávolságra és ültessük el 8-10 cm-es tőtávolságra a sarjakat, úgy, hogy 2-3 cm talaj fedje őket. A tenyészidő során a gyomtalanításra kell figyelnünk. A salottahagyma levelei június végén leszáradnak, ekkor kezdhetjük a hagyma felszedését.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.