sárgarépa

A sárgarépa, az Európában és Délnyugat-Ázsiában honos vadmurok (Daucus carota) termesztett alfaja, fontos zöldségnövény. Kétéves növény, első évben tőlevele és főgyökere fejlődik ki, második évben jelenik meg magszára.

Bár leggyakrabban levesek ízesítésére használjuk készíthető belőle köret, saláta, sütemény sőt, még lekvár is. Az egészséges, sérülésektől és betegségektől mentes sárgarépa jól tárolható, például pincében, nyirkos homokba rétegezve, de főzéshez előkészítve fagyaszthatjuk is.

Ha szeretnénk sárgarépát termeszteni, akkor rövid tenyészidejű, hosszú tenyészidejű és az előbbiek között átmenetet képező fajtákból választhatunk. A hosszú tenyészidejű fajtákat tárolásra, míg a rövid tenyészidejűeket friss fogyasztásra érdemes termeszteni.

A rövid tenyészidejű fajták folyamatosan szedhetők, a hosszú tenyészidejűeket, addig hagyjuk a földben, ameddig lehetséges, a gyenge fagyokat elviselik.

Ha kedvet kaptunk a sárgarépa termesztéséhez, először érdemes megismerkedni a sárgarépa fajtáival, igényeivel, valamint a termesztés módjával.

Sárgarépa fajták

sárgarépa

Kép forrása: Pixabay.com

Amszterdami: Hajtatásra, korai szabadföldi termesztésre javasolt fajta. Gumója hengeres, tompa végű.

Nanti: Szabadföldi termesztésre javasolt, korai és másodvetésre is alkalmas, középkorai tenyészidejű (120–130 nap) fajta. Gyökere hengeres, 16–18 cm hosszú, tompa végű, sima. Íze és színe kiemelkedően jó. Friss fogyasztásra az egyik legízletesebb sárgarépa.

Nantes 2: Középkorai tenyészidejű fajta mely másodvetésre is alkalmas. A gyökér henger alakú, tompa végű, 16-18 cm hosszú, intenzív vörös színű, kiváló minőségű. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de későbbi vetéssel tárolható is.

Nantes 3: Korai- és másodvetésre alkalmas Nanti szelekció. Répája hengeres, tompa végű, mind a külső-, mind a belső színe egyöntetűen narancs-piros színű. Elsősorban friss fogyasztásra, de később vetve tárolásra is alkalmas.

Chantenay: Nagy termőképességű, nyári-őszi fogyasztásra és tárolásra is kiváló fajta. Levélzete közép-nagy, a gyökér félhosszú, tompa végű.

Fertődi vörös: Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű, tárolásra alkalmas nagytestű sárgarépafajta. A gyökér hosszú, széles vállú, hegyes végű, magas karotin-tartalmú, színe mélyvörös.

Danwers 126: Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű, tárolásra is kiváló nagytestű fajta. Gyökere hosszú, tompa végű, vöröses-narancs színű.

Flakker: Nagy termőképességű, hosszú tenyészidejű, tárolásra alkalmas nagytestű fajta. A gyökér hosszú, széles vállú, hegyes végű, magas karotin-tartalmú, színe mélyvörös.

Vörös óriás: Flakker típusú, hosszú, széles vállú, sima felületű sárgarépa. Színe mélyvörös, erőteljes lombja nagy, felálló. Tenyészideje 180–200 nap. Kiváló íze, beltartalmi értékei és jó tárolhatósága igen népszerű fajtává tette. Síkművelésben és bakháton is termeszthető.

Rekord: Flakker típusú, erős lombú, hosszú tenyészidejű, tárolási fajta. Tenyészideje a keléstől szedésig 160–180 nap. Kiváló termőképességű, egyöntetű narancsvörös színű sárgarépafajta, mely nagy karotin- és szárazanyag-tartalmú. Tárolásra és feldolgozásra is alkalmas.

Vita longa: Hollandiában a legszélesebb körben termelt Flakker szelekció. Tenyészideje 145 nap. A répatest hosszú, széles vállú, enyhén hegyesedő, lombozata kimondottan erős.

Tinga: Hosszú tenyészidejű (157-162 nap) bőtermő, jól tárolható fajta. A répatest 20-22 cm hosszú, hegyes végű, színe szép sötétvörös, a felső végén nem hajlamos a bezöldülésre. Bakhátas termesztésre is ajánlott.

Cherifa F1: Nanti típusú, korai érésű sárgarépa hibrid, mely friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Gyökere 18 cm hosszú, 3-3,5 cm körméretű, egyöntetű színű és méretű. Termeszthetősége és termőképessége is kiváló.

Kamila F1: Nanti típusú hibrid, mely kora tavasztól folyamatosan, szakaszosan vethető nyár elejéig. A répatest egyöntetű, szabályos hengeres formájú tompa végű fajta. 20-24 cm hosszú, tenyészideje 100-110 nap. Íze kiváló, magas a cukor- és karotin tartalma. Friss fogyasztásra, feldolgozásra és rövid idejű tárolásra is alkalmas.

Karotela: Nanti típusú, közepesen hosszú, szabályos hengeres formájú, tompa végű, rövid tenyészidejű (100–110 nap) fajta. Hajtatásra és szakaszos vetésre egyaránt használható. Íze kellemes, édes, alkalmas rövid idejű tárolásra és fagyasztásra is.

Kometa F1: Nagy termőképességű Nanti típusú, korai hibrid. Tenyészideje 110-120 nap. Alakja hengeres, kissé kúpos végű. Friss piaci értékesítésre és tárolásra egyaránt alkalmas. Magas karotin és cukortartalma kiemeli a többi hibrid közül.

Rondo: Párizsi vásár típusú, gömbölyű répatestű sárgarépa, mely intenzív, fűtött és fűtetlen termesztési körülmények közé javasolt. Tenyészideje rövid, 75 nap, szakaszos és másodvetésre is alkalmas. Gyökere sötétnarancs színű, nem zöldül, magas cukortartalmú, nem reped. Nyersen, párolva és köretként is ízletes.

Sárgarépa vetőmag vásárlás >>>

A sárgarépa termesztése, igényei

sárgarépa

Kép forrása: Pixabay.com

A sárgarépa viszonylag hidegtűrő növénynek számít, az ideális fejlődési hőmérséklet 16-18 fok, magjai már 4-8 fokos hőmérsékleten is csíráznak. Fényigénye nem túl magas, napos, világos, vagy kissé árnyas helyen is termeszthető, például köztesnövényként.

Talajok közül a mérsékelten meszes, könnyű, laza szerkezetű talajtípusokat kedveli leginkább. Az ágyást, ahol termeszteni szeretnénk, alaposan ássuk fel már az előző ősszel. Sekélyen megmunkált talajban elágazik a gyökere.

A sárgarépa vízigényes növény, főként a csírázás során és a gyökértest kialakuláskor igényel több nedvességet. Rendszeres öntözés mellett ízletesebb és jobb szöveti szerkezetű sárgarépát termeszthetünk.

A hosszabb tenyészidejű sárgarépát érdemes 2-3 alkalommal fejtrágyázni, vagy lombtrágyázni. A sárgarépa termesztése során további teendőt a gyakori kapálás jelent, ezzel biztosítjuk, hogy a talaj felszíne laza szerkezetű legyen és a gyomokat is eltávolítjuk.

Kártevők közül a lótücsök, a cserebogár pajor és a drótférgek is károsíthatják, ezek ellen a kártevők ellen talajfertőtlenítéssel védekezhetünk. A sárgarépalégy és a gyökérgubacs-fonálféreg szintén problémát okozhat, betegségek közül a szklerotíniás rothadás és a lisztharmat említhető meg.

A vetés ideje tavasszal, a fagyok elmúltát követően van, a magvetéshez készítsünk sorokat egymástól 20-25 cm-es sortávolságra. Öntözzük be a vetőbarázdát és szórjuk bele a magokat. Ha drazsírozott magot vetünk, akkor 5-6 cm-es távolságra vessük el őket, a magok 2 cm mélyen kerüljenek a talajba.

Takarjuk be a magokat földdel és finoman tömörítsük. A csírázás lassú, akár 3-4 hétig is eltarthat. Amikor a kikelt sárgarépák már 2-3 levéllel rendelkeznek, 5-6 cm-es távolságra kell őket egyelni, ha drazsírozott magot vetettünk erre nincs szükség.

Gondozzuk a veteményt a korábban írtaknak megfelelően, a betakarított sárgarépát tároljuk, vagy használjuk fel frissen.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.