spárgatök

A főzőtök faj és fajtacsoportba a főként főzve fogyasztott tökféléket soroljuk, ilyen például csillagtök, a cukkini, a laskatök, valamint a cikkünk témájául szolgáló spárgatök is. Beltartalmi értéke elmarad a többi zöldségfajétól, fő értékét magas rostanyag és víztartalma jelenti, vitamintartalma csekély.

Ízletesen elkészíthető zöldség, elég csak a kapros tökfőzelékre gondolni. Semleges íze miatt erősebb ízű fűszerekkel, az előbb említett kapron túl, bazsalikommal, kakukkfűvel, tárkonnyal és snidlinggel is ízesíthető. Elkészíthetjük töltve is vagy akár rántva. Fagyasztva, gyalulva tárolható.

Spárgatök fajták

A spárgatök lehet bokor típusú (indátlan) és indás, melynek szára a 3-4 métert is elérheti. A kertészetek és üzletek vetőmag kínálatában jellemzően bokor típusú spárgatök fajtákkal találkozhatunk.

Alba: Korai érésű, bokor növekedésű, rövid indát fejlesztő, bőtermő fajta. Termése hengeres. Héja vastag, vajszínű, éretten sárga, felülete enyhén bordázott. Húsa zöldes-fehér. Fólia alatti termesztésre és másodvetésre is alkalmas, a szárazságot jól tűri.

Indátlan fehér: Bokor típusú, rövid indát fejlesztő, bőtermő fajta. Termése hengeres, enyhén bordázott, húsa zöldes-fehér, vastag, héja vajszínű, éretten sárga. Fólia alatti termesztésre és másodvetésre is alkalmas, a szárazságot jól tűri. Termése: 2,5-3,5 kg-os, fagyasztható.

Kveta: Korai érésű, indátlan típusú bokor fajta, nem futó. A termések hengeresek, fehérek, átlagos súlyuk 1,5 kg. Tenyészideje kb. 70 nap vetéstől az első termés beéréséig. Friss piaci termesztésre ajánlott.

Spárgatök vetőmag vásárlás >>>

A spárgatök igényei

A spárgatök fény és melegigényes, emellett pedig fagyérzékeny zöldség. Vízigénye jelentős, meghálálja az öntözést. A talaj típusára nem különösebben kényes, az azonban fontos, hogy a talaj tápanyagban gazdag legyen.

Ha mélyen megművelt, ásott vagy felszántott talajba vetjük magjait, vagy ültetjük előnevelt palántáit szinte biztos a siker!

A spárgatök vetése

A spárgatök gyorsan fejlődik, tenyészideje rövid, nem csak főnövényként, hanem elő és utónövényként is termeszthető. Jó előveteménye lehet például a retek, saláta vagy spenót, míg utána jellemzően téli retket, karalábét, céklát termesztenek.

A spárgatököt szabadföldbe április közepétől vethetjük, valamint termeszthetjük előnevelt palánták ültetésével is. A palántanevelés ideje 30-40 nap, a 3-4 lombleveles palántákat április végén, május elején ültethetjük ki a szabadba.

A spárgatök tenyészterület-igénye jelentős (1 m x 1 m), valamint azt is érdemes számításba venni, hogy minden évben máshova kell vetni, 5 év után kerüljön csak ugyanoda. A spárgatök magjait más tökfélékhez hasonlóan a legjobb tökfészekbe vetni, illetve az előnevelt palántákat ültetni.

A tökfészek készítéséhez javítsuk fel a talajt 5 kiló érett szerves trágya vagy komposzt beforgatásával, majd pedig fészkenként 4-6 magot vessünk el, vagy ültessük ki a palántákat. A vetés körül alakítsunk ki, egy kb. 15-20 cm magas peremű fészket. A palántákat megóvhatjuk az esetleges fagyoktól oly módon, hogy papírsüveget helyezünk rájuk, vagy a fészekperemre perforált fóliát helyezünk.

Az első terméseket érdemes leszedni már akkor, amikor még nem fejlődtek ki teljesen, ezzel új virág és termésképzésre ösztönözhető a növény, ezt követően már csak a kifejlett tököket szedjük le.

Betegségek közül a peronoszpóra, a mézgás varasodás, az uborka és dinnyevész, valamint az uborka lisztharmat is megtámadhatja időnként, kártevők közül a levéltetvek és takácsatkák károsíthatják.

Kép forrása: Freeimages.com / Szerző: Vika Tralivali

Források: Kertimag.com; ZKI.hu; Mezogazdakiado.hu; Tuja.hu

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.