spenót

A spenót feltehetően a Közel-Keletről származó növény, mely a libatopfélék családjába tartozik. Európába, pontosabban Spanyolországba a mórok hozták be. Az első spenótot említő hazai források a 16. század végéről származnak.

A spenót tápanyagtartalmáról, valamint arról, hogy egészséges-e egyáltalán fogyasztani, sokféle információ keringett az idő folyamán. Vas tartalmát kissé eltúlozták, ahogy a nitrát tartalom miatti „veszélyességét” is.

Vitaminok közül főként A, C és K-vitaminból tartalmaz jelentősebb mennyiséget, de B2,  B6 és E-vitamin tartalma is említésre méltó.  Ásványi anyagok közül a benne található vas, mangán, cink, réz, magnézium, kálium és kalcium mennyisége számottevő.

Könnyen emészthető, alacsony kalória tartalmú étel, ezért mindenképpen érdemes beiktatni étrendünkbe. A benne található oxálsav vesekőképződést elősegítő vegyület, ez akkor jelent valós veszélyt, ha jelentős mennyiségben fogyasztunk spenótot, és mindig főzve.

A spenót főzelék, alkalmanként fogyasztva, nem okoz ilyen problémát, ahogy az sem, ha nyersen használjuk leveleit saláták, köretek készítéséhez. Spenót nagyon egyszerűen termeszthető a konyhakertben is, a továbbiakban a spenót igényeit és termesztését foglaljuk össze.

Spenót fajták

spenót

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk a kertben spenótot termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Matador: Őszi-tavaszi vetésre alkalmas, gyors növekedésű, nagylevelű fajta. Levele közép-zöld színű, közepesen hólyagos, levélnyele középhosszú. Későn hoz magszárat, a hideget jól bírja.

Popey: Korai szabadföldi termesztésre javasolt, nagy termőképességű fajta, házikerti és üzemi termesztésre is alkalmas. Levele, sima felületű, kemény, vastag, közép-zöld színű, szára, hosszú, felálló. Gyorsfagyasztásra és friss fogyasztásra is kitűnő.

Emilia F1: Nyári termesztésű, bőtermő F1-hibrid spenót. Ízletes levelei friss fogyasztásra alkalmasak. Virágszárat későn hoz, későn magzik fel. Nagyfokú rezisztenciával rendelkezik a peronoszpórával szemben.

Saga F1: Középkorai spenót hibrid, mely friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Peronoszpórára rezisztens. Közepes növekedési erélyű, zöld színű levelei szögletes-tojásdad alakúak.

Monorez: Őszi-tavaszi termesztésre alkalmas, biztonságosan áttelelő fajta. Levélrózsája közepes méretű, felálló levelei lekerekítettek, enyhén hólyagosak, haragos zöld színűek.

Viroflay: Tavaszi és őszi vetésre is alkalmas, nagy terméshozamú fajta. Későn hoz magszárat, jól bírja az áttelelést.

Spenót vetőmag vásárlás >>>

A spenót igényei, termesztése

A spenót jól megmunkált, középkötött, elegendő tápanyagot és meszet tartalmazó talajokban, világos, napos helyen fejlődik legszebben. A szélsőséges, túlságosan savanyú vagy lúgos talajokat nem szereti.

Lombozata fejlesztéséhez főként káliumra és nitrogénre van szüksége, ezt vegyük figyelembe a trágyázás során, célszerű előző évben trágyázott talajban termeszteni. Száraz időjárás esetén érdemes időnként megöntözni.

A spenótot állandó helyére vetjük. A tavaszi vetés ideje február végétől április végéig tart, célszerű szakaszosan vetnünk, így sokáig élvezhetjük a friss spenótot.

A nyári vetésű fajták július végétől, augusztus végéig vethetők, ősszel fogyaszthatók. Az őszi vetésű, áttelelésre vetett spenót vetési ideje szeptemberben van, ezt kora tavasszal szedhetjük.

A vetés nagyon egyszerű. Első lépésként alakítsunk ki sorokat egymástól 20 cm-es sortávolságra, a magokat pedig 2-3 cm mélyre vessük el. A vetés gondozása a kapálásból és gyomlálásból áll. Ha tartós a szárazság, időnként öntözzük meg. A spenót, ideális körülmények mellett, nagyjából 6-7 hét elteltével szedhető.

A betakarított spenótot fogyaszthatjuk frissen, de bátran le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra. A tavasszal vetett és azt követően betakarított spenót helyére paradicsomot, paprikát is ültethetünk, vagy rövid tenyészidejű zöldségek magját vethetjük el.

Ehhez távolítsuk el felmagzott spenót töveket és komposztáljuk őket. Az ágyást tisztítsuk meg, javítsuk fel pl. komposztfölddel és műtrágyával. Ebbe a jól elmunkált talajba kerülhetnek a palánták vagy a vetés.

Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.