sütőtök

A sütőtök a tökfélék családjába tartozó növény, mely Közép és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, innen került Európába, Amerika felfedezése után. A kertben jelentős helyigényű növény méretes termése, változatosan felhasználható.

Sütve rendkívül ízletes, magja pörkölve kiváló ropogtatni való és alkalmas olaj sajtolására is. A konzerviparban ivólevek, bébiételek alapanyagául szolgál, gyümölcsízek töltelékanyagaként is hasznosítják. Laktató krémlevest, vagy pikáns chutney-t is készíthetünk belőle.

Ha szeretnénk sütőtököt termeszteni a kertben, először érdemes megismerkednünk a sütőtök igényeivel és a termesztés módjával, valamint a legismertebb fajtákkal. Lássuk először a fajtákat!

Sütőtök fajták

sütőtök

Kép forrása: Pixabay.com

Nagydobosi: Hosszú tenyészidejű, középerős indájú, államilag elismert sütőtökfajta. Termése lapított gömb alakú, átlagsúlya 4-8kg. Húsa okkersárga, héja ezüstszürke árnyalatú. Jól tárolható.

Orange: Közepes indájú, sütve rendkívül ízletes sütőtökfajta. Termése megnyúlt körte alakú, húsa és héja is narancssárga árnyalatú.

Kiszombori: Hosszú tenyészidejű, fagyokig szedhető, jó termőképességű sütőtökfajta. Erőteljes növekedés jellemzi, lombozata dús. Termése ovális alakú, héja ezüstszürke színű, felületét hosszanti barázdák díszítik. Vastag okkersárga színű húsa, rendkívül ízletes.

Óvári hengeres: Hosszú indájú, középerős növekedésű fajta. Hosszúkás alakú termése 2-4 kg átlagsúlyú. Húsa és héja sötétnarancs színű. Sütve nagyon ízletes csemege.

Ibiza: Gerezdes, lapított gömb alakú, spanyol származású sonkatök. Termése 2,5-3,5 kg, húsa vastag, lédús, élénknarancs árnyalatú, íze édes.  Változatosan felhasználható, sütve és főzve is elkészíthető. Leves, püré, dzsem és sütemény is készülhet belőle.

Butternut: Indás növekedésű, az Orange fajtánál tovább tárolható sütőtökfajta. Körte alakú, okkersárga héjú termése átlagosan 1kg súlyú és 30 cm hosszú, édes ízű. Tenyészideje 90 nap körül van.

Nectar: Narancssárga húsú, édes ízű, Orange típusú sonkatök, mely sokáig tárolható.

Beja: Sötétnarancs húsú, jól tárolható, Orange típusú nagyméretű sonkatök.

Uchiki kuri: Hokkaido típusú sütőtökfajta, termése csepp alakú, átlagtömege 1,5 kg. Húsa narancssárga színű és rendkívül édes ízű. Tenyészideje 90 nap.

Sütőtök vetőmag vásárlás >>>

A sütőtök igényei, termesztése

sütőtök

Kép forrása: Pixabay.com

A sütőtök meleg és fényigényes növény, magjai 12 fokos hőmérséklet felett indulnak csírázásnak. A talajok közül a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajokat nem kedveli, egyébként szinte bármilyen talajtípusban megterem, feltéve, ha a talaj tápanyagokban gazdag.

A sütőtök tápanyag és vízigénye is kimondottan nagy, a talajt mindenképp gazdagítsuk istállótrágyával és a műtrágyázásról se feledkezzünk el. Jó megoldás az is, ha egy jókora komposzthalmon termesztjük. A megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, egyenletesen nedves körülményekre van szüksége.

A sütőtök további gondozása meglehetősen egyszerű, mivel betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják, ezért a növényvédelemmel nem kell foglalkoznunk. Teendőként a kapálást, gyomlálást lehet megemlíteni, illetve hasznos, ha az indákat eligazgatjuk, hogy egyenletesen takarják a talajt.

A termést késő ősszel lehet betakarítani, ekkor a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik, a lombozat pedig fokozatosan elszárad. A sütőtököt fűtetlen, de fagymentes helyen tárolhatjuk.

A sütőtök magjait április végétől vethetjük szabadföldbe, de nevelhetünk palántákat is, melyeket a fagyveszély elmúltával május közepétől ültethetünk ki a szabadba.

A palántaneveléshez laza szerkezetű földkeverékkel vagy komposzttal töltsünk meg kis műanyag poharakat. Egy pohárba egy magot vessünk el kb. 2 cm mélyre és öntözzük meg. A poharakat meleg, napos helyre kell tenni a csírázáshoz.

A palántákat edzés után a fagyosszenteket követően lehet kiültetni a szabadba. A sütőtök gyökerei sérülékenyek, óvatosan ültessük el őket.

A szabadföldbe való vetéshez először készítsünk fészkeket egymástól 2 méteres távolságra, mivel a sütőtök a későbbiekben nagy helyet igényel majd. Emeljük ki a talajt egy kb. 40 cm-es körben és terítsünk a gödörbe érett istállótrágyát, majd takarjuk be a földdel. Egy-egy ilyen fészekbe 3-4 magot vessünk el április végén.

A kikelt palántákat 3-4 leveles korukban ritkítjuk, úgy hogy fészkenként 2 növény maradjon, a maradék palántát átültethetjük máshova. Gondozzuk tovább a palántákat a fent írtak szerint.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.