virágkötészet

A virágkötők jellemzője a művészi ízlés és a képesség egy mesteri virágdísz létrehozásához.

A virágkötők jellemzője a művészi ízlés és a képesség egy mesteri virágdísz létrehozásához. A csokrok állhatnak frissen vágott vagy szárított virágokból is. Kiegészítésként használhatnak ágakat, levelet, füvet vagy egyéb dekorációkat.

A virágkötők nem csak virágüzletekben dolgoznak, fotóstúdiók, esküvőszervező vállalatok szintén igényt tartanak hasonló szakemberekre. A virágkötőkre mindig a nagyvárosokban van a legnagyobb kereslet. Például aktuális állásokat Pécsett itt találhatsz.

Csak a Jooble portálon közel 4 ezer virágkötő állás található, melyek a kertészeti és virágbolti eladóktól a koszorúkötőkön át, egészen a virág kertészekig az állásajánlatok széles skáláját ajánlják.

Ebben a szakmában kiemelt szerepet kap az eredetiség, a kreativitás, a szokatlan megoldások, ezért a művészetekhez tartozik leginkább.

Milyen tudással kell rendelkeznie egy jó virágkötőnek?

Az egyik legfontosabb a kertművészetek ismerete, a dekoráció alapelvei mellett a felhasznált anyagok tulajdonságainak helyes felhasználása. A szakembernek ismernie kell minden növény nevét, ellátásának szabályait és eredetét. Nem kevésbé fontos a színek és formák kompozíciójának ismerete, illetve mely fajok illenek egymáshoz, mert különben olyan csokrot alkothatnak, amely még az ügyfél érkezése előtt elhervad.

Milyen feladatai vannak egy virágkötőnek?

virágkötészet

Kép forrása: Pexels.com

Először is friss virágkompozíciók készítése és eladása. Ezenkívül a szobában a kedvező körülmények megteremtése a növények számára (ellátással, öntözéssel, permetezéssel). És akkor még nem beszéltünk a különböző rendezvények, vitrinek, terek díszítéséről.

Egy külön ágazata a szakmának a cserepes növények ellátása, tanácsot adnak az ügyfeleknek, hogyan kell ápolni egy-egy virágfajt, ettől lesz valóban profi a kiszolgálás.

A szakma elképzelhetetlen művészi ízlés, képzelőerő, stressztűrő képesség nélkül, fontos még a koncentrációs képesség, jó memória, az üzleti etikett, kommunikációs készség.

Mint minden szakmának, a virágkötészetnek is vannak ellenjavaslatai. Virágkötő nem lehet olyan személy, akinek gyenge a látása, pollenalergiája van vagy mentális problémái és képtelen elfogadni a kritikát. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy a munkahelyen magas a páratartalom, és a növényeket rendszeresen kezelik vegyszerekkel, amelyek hátrányosan befolyásolhatják az egészséget.

Hogyan válhat virágkötővé?

Az első, hogy meg kell tanulni az alapokat, tehát elvégezni egy képzést. Ezek lehetnek speciális iskolák florisztikai képzései is. Illetve különböző műhelyek is végeznek tanfolyamokat.

Ezután meg kell tanulni a szakmát a gyakorlatban, első kézből. Ehhez a legjobb egy nagy múltú szakembernél tanulni, hogyan ültessük át a megszerzett elméleti tudást a gyakorlatba is.

Így fokozatosan kezdő virágkötőből akár a virágüzlet igazgatójává is válhat.

Manapság elterjedtek a Flower Show kiállítások, ahol a virágkötők lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék az új trendeket. Itt rengeteg ihletet és ötletet lehet szerezni.

Külföldön is meg lehet tanulni a szakmát. Amennyiben ez egy komoly hobby és szeretné fejleszteni, érdemes külföldön tanulni az alapokat. A leghíresebb iskolák Hollandiában, Ausztráliában és Londonban találhatóak.

Az elméleti tudás biztos alapja, a gyakorlati ismeretek együtt a kreativitással és a munka szeretetével – biztos út egy olyan szakma felé, mely erkölcsi és anyagi jutalmakat hoz.

Képek forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Mozaik

Comments are closed.