zeller

Ha azt halljuk, hogy zeller szinte biztos, hogy a gumós zellerre gondolunk elsőként, mely utánozhatatlan ízével és illatával elmaradhatatlan hozzávalója egy gazdag húslevesnek. Azonban a zöldségesek vagy épp a kertészeti üzletek kínálatában találkozhatunk a szárzellerrel valamint a metélőzellerrel is, melyek nem nevelnek gumót.

Utóbbi két zeller fajtát csak elvétve termesztik itthon és a zellerfogyasztás is főként a gumós zellerre korlátozódik, melyet magunk is nevelhetünk a kertben, ha biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket. A zeller nem tartozik a legigénytelenebb növények közé, de ettől függetlenül sikerrel nevelhető konyhakertben is.

Zeller fajták

zeller

Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk a kertben zellert termeszteni, több fajta közül választhatunk, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

Prágai óriás: Nagy termőképességű, közepes tenyészidejű fajta, mely tömött húsú és jól tárolható. A gumó nagyméretű, gömb alakú, húsa fehér és kemény. Tárolásra és friss fogyasztásra is kiváló.

Hegykői: Jól tárolható, szabadföldi termesztésre alkalmas fajta, friss fogyasztásra és hűtőipari felhasználásra is remek. Tenyészideje 180-220 nap. Gumója, sima felületű, középnagy méretű, gömb alakú. Húsa jó minőségű, fehér színű.

Neon: Rövid tenyészidejű, korai fehér húsú zeller fajta. Jól tárolható, feldolgozásra és friss fogyasztásra is kitűnő. Gumója sima, üregek nélküli, húsa fehér színű.

Alabástrom: Hosszú tenyészidejű, nagy termőképességű tárolási fajta. Tárolásra és friss fogyasztásra is alkalmas. Gumója középnagy méretű, lapított gömb alakú, húsa fehér színű, kemény.

Maxim: Hosszú tenyészidejű, mélyhűtésre, tárolásra és friss fogyasztásra is alkalmas fajta. Nagyméretű gumója gömbölyű, húsa fehér színű.

Zeller vetőmag vásárlás >>>

A zeller igényei, termesztése

A zeller többi gyökérzöldségnél fényigényesebbnek számít, ezért, amikor helyet keresünk számára a kertben, akkor napos, világos helyben gondolkodjunk.

Talajok közül a tápanyagban gazdag, vályogos, középkötött, nedves, de nem pangó vizes talajokat kedveli, a szélsőséges talajtípusokat rosszul tolerálja. Olyan helyre célszerű ültetni, ahol tavaly, vagy ültetés évében tavasz elején történt trágyázás. Tápanyagok közül elsősorban káliumot igényel, foszfort és nitrogént kisebb arányban.

A zeller termesztése során azzal is számolnunk kell, hogy vízigénye magasabb, mint a többi gyökérzöldségé, ezért gyakori öntözést igényel, és érdemes mulcsoznunk is például szalmával, vagy fűnyesedékkel a sorok között.

A termesztés során a gyomlálásról sem szabad megfeledkeznünk, a kicsi, fiatal növény esetében kézzel gyomlálhatunk, később, amikor már nagyobb, erősebbek a növények, használhatunk kapát.

Kártevők közül a levéltetvek károsíthatják, betegségek közül a szeptóriás levélfoltosság, a fómás gumóvarasodás és a zellermozaik támadhatja meg.

A zeller palántanevelése

zeller

Kép forrása: Pixabay.com

Zeller palántákat vásárolhatunk a kertészetekben, valamint magról saját magunk is előnevelhetjük őket, ez azonban elég lassú folyamat. A palántaneveléshez már februárban neki kell látnunk, ha nyári fogyasztásra szeretnénk zellert termeszteni, téli tárolásra, március közepén kezdjük a palántanevelést.

A palántaneveléshez töltsük laza szerkezetű földkeveréket cserepekbe és szórjuk rá a magokat. A magokat csak vékonyan takarjuk. Ezt követően spriccelve locsoljuk meg a magokat, majd pedig fedjük üveglappal, vagy zacskókkal a cserepeket.

A csírázáshoz melegre (kb. 20 fok), párára és a csírázás elején sötétre van szükség. Naponta spricceljük vízzel a vetést. Ha már kicsíráztak a magok és kibújtak a növények, akkor kerüljön le az üveglap a cserepekről és helyezzük át őket világos helyre.

Amikor már megerősödtek a palánták ültessük szét őket, szabadba május közepén, a fagyos szentek után ültessük ki őket. Az előbbiekből látható, hogy a zeller palánták nevelési kicsit lassú folyamat, ezért érdemes inkább előnevelt palántákat vásárolnunk, melyeket szintén május közepétől ültethetünk el.

A zeller ültetése

Az ültetéshez válasszunk a zeller környezeti igényeinek megfelelő ültetési helyet, és készítsük elő a talajt, mozgassuk át, majd pedig tömörítsük egy kicsit. A zeller palántákat 40 cm-es tőtávolságra ültessük el egymástól, a sorok között 40 cm-es sortávolságot hagyjunk.

Figyeljünk az ültetési mélységre, ne ültessük túl mélyre a palántákat, inkább sekélyen. Ha túl mélyre kerülnek a zeller palánták, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem nevelnek szép, nagy gumót.

Az ültetést követően öntözzük meg az elültetett palántáinkat. Amíg nem erősödnek meg, óvatosan, locsolókannával öntözzük őket, ne slaggal, és gondozzuk őket a korábbiakban írtaknak megfelelően. Bőséges termést, sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöldségek

Comments are closed.